ЕДНА ЧАША ОД ОВОЈ СОК ДНЕВНО Е СПАС ЗА ОРГАНИЗМОТ: Го отстранува заморот, го штити срцето и го регулира крвниот притисок

ЕДНА ЧАША ОД ОВОЈ СОК ДНЕВНО Е СПАС ЗА ОРГАНИЗМОТ: Го отстранува заморот, го штити срцето и го регулира крвниот притисок

Цвеклото е богато со витамини и антиоксиданси, а има многу малку маснотии, поради што најчесто се рангира меѓу најздравите намирници.

Истражувањето исто така покажа дека цвеклото може да ја подобри издржливоста – имено, возрасните кои пијат една чаша од 500 ml од овој сок дневно, можат да вежбаат 16% подолго од оние кои не консумирале сок од цвекло .

Нитратите работат во синергија со антиоксидансите што ги содржи цвеклото, за да го намалат кислородот потребен на мускулите. Ова им овозможува да работат поефикасно и го успоруваат заморот “, рече еден од научниците кои работеа на истражувањето.

Истражувањата покажаа дека луѓето кои се занимаваат со спорт побрзо закрепнуваат по конзумирање на сок од цвекло , бидејќи нитратите и антиоксидансите имаат добар ефект врз мускулите.

Покрај тоа, цвеклото помага и во регулирањето на крвниот притисок, а сокот од цвекло исто така го намалува холестеролот , кој е фактор на ризик за срцеви заболувања. Научниците тврдат дека овој зеленчук ја намалува смртноста од кардиоваскуларни болести за 10%.

Цвеклото се препорачува и ако на вашето тело му недостасува железо , а оваа храна исто така ја подобрува меморијата и концентрацијата. Освен тоа, цвеклото е честа состојка во диетите, имајќи предвид дека има многу влакна и малку калории. Неговите растворливи влакна помагаат во борбата против масните наслаги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *