ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ЈОВАН Богослов: Жените денес НИКОГАШ НЕ СМЕАТ да ги прават овие ТРИ РАБОТИ

ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ЈОВАН Богослов: Жените денес НИКОГАШ НЕ СМЕАТ да ги прават овие ТРИ РАБОТИ

Православната црква денеска го празнува Светиот апостол и евангелист Јован Крстител, светиот ученик Христов кој е роден во рибарско семејство.

Овој светител го празнуваме двапати годишно, на 9 октомври кога се сеќаваме на неговата смрт и на 21 мај, бидејќи на тој ден од неговиот гроб се шири чудотворен и, како што велат верниците, лековит прашок. Јован и Јаков биле наречени синови на громот, според прекарот што им го дал Исус кога ги повикал да бидат негови ученици, апостоли .

Се вели дека Јован Крстител бил омилен Христов ученик. Тој беше единствениот, со Пресвета Богородица, кој остана под крстот на распнатиот Господ, не напуштајќи го, ветувајќи дека ќе ја заштити Богородица и ќе ѝ служи до нејзиниот успех.

Беше прогонуван, понижуван и мачен. За времето што го поминал во егзил на островот Патмос, го напишал познатото Евангелие и Откровението, а откако дошол на престолот на царот Нерва, бил ослободен и се вратил во Ефес.

Таму тој продолжил да ги претвора незнабошците во христијанство . Тој веќе имал повеќе од сто години кога дошол со своите 7 ученици од Ефес и им наредил да ископаат гроб во облик на крст. Тогаш старецот легнал во гробот и неговите ученици го погребале.

Верниците подоцна го отвориле гробот на Јован, но телото го немало во него. Само, секоја година на 21 мај, од неговиот гроб се креваше по некое мало прашок, миризлив и лековит. Народот со тој прав лекувал многу болести.

Се верува дека на овој ден луѓето од селото треба да го одморат добитокот, жените никогаш да не допираат плетење, ножици или игли за глувците да не го глодаат вешот. На некои места се удираат штали за да одлетаат глувците, а во многу региони на овие денови започнуваат свадби, кои траат три дена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *