КОГА ЌЕ ВИДЕТЕ ЗА ШТО Е, НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НЕМА ДА ЈА ФРЛИТЕ: Кората од краставица може да ви користи за ова

КОГА ЌЕ ВИДЕТЕ ЗА ШТО Е, НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НЕМА ДА ЈА ФРЛИТЕ: Кората од краставица може да ви користи за ова

Голем дел од она што ја прави краставицата хранлива се наоѓа во кожата. Една голема, неизлупена краставица содржи 62 проценти од дневниот препорачан внес на витамин К. Тој е потребен за активирање на некои протеини вклучени во процесите на згрутчување на крвта, а нејзината улога во метаболизмот на коските и другите ткива не е занемарлива.

Исто така, големата неизлупена краставица содржи 6% од дневната вредност на витаминот А и 14% од дневната вредност на витаминот Ц, што всушност значи дека е одличен сојузник за одржување на здрав имунолошки систем.

Од него можете да добиете и дневна доза на витамини од групата Б, како и тиамин, рибофлавин, Б6 итн. тие го снабдуваат телото со енергија потребна за функционирање на срцето, мозокот…

Кора од краставица е добра и за исхрана, но мора да се погрижиме да биде добро измиена.

Доколку, сепак, преферирате излупени краставици, треба да знаете дека кората не мора да ја фрлате, туку можете да ја измешате ренданата со сирење, сенф, друг зеленчук…

Дополнително, трикот со кора од краставица ќе биде одличен доколку имате деца, па треба да ја отстраните трагата од боички од ѕидот, или маркери, фломастери… Се што ви треба е да ја истриете надворешната страна на кората на намачканата површина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *