И БРАШНОТО ИМА ДАТУМ НА истекување,А ГО ЧУВАМЕ СО МЕСЕЦИ: Еве кога е време да го ФРЛИТЕ, ова се ЗНАЦИТЕ дека е РАСИПАНО

И БРАШНОТО ИМА ДАТУМ НА истекување,А ГО ЧУВАМЕ СО МЕСЕЦИ: Еве кога е време да го ФРЛИТЕ, ова се ЗНАЦИТЕ дека е РАСИПАНО

Брашното во основа се создава со мелење житни зрна. Најпопуларен вид е пченичното брашно, а покрај пченичното брашно и брашното од житарки, денес има и кокос, бадем и многу други видови без глутен. Многу луѓе долго време го чуваат брашното во оставата, дури и многу минато од рокот.

Затоа, можеби се прашувате колку долго е безбедно да се чува брашното. Во овој текст ќе прочитате за тоа дали брашното може да се расипе, како правилно да го чувате, како и за можните ризици доколку консумирате брашно на кое му поминал рокот.

Колку е рокот на траење на брашното?
Многу фактори влијаат на рокот на траење на брашното или на должината на времето пред да започне расипувањето. Повеќето брашна остануваат свежи 3-8 месеци на собна температура, обично многу минато од датумот на истекување. Сепак, специфичниот рок на траење зависи од видот на брашното, неговите состојки и како го чувате . Познато е дека нашите мешавини од брашно имаат рок на траење до една година.

Видови брашно
Брашното често се категоризира според степенот на обработка, што влијае на рокот на траење. Состојбата на оригиналната состојка, како што е пченицата, исто така има ефект.

На пример, белото универзално брашно обично останува свежо подолго од интегралното поради начинот на кој се обработува.

Белото брашно е високо рафинирано, што значи дека триците и микробот се отстрануваат од зрното, оставајќи го само скробниот ендосперм. Спротивно на тоа, брашното од цело зрно ги содржи сите три дела од зрното – трици, микроб и ендосперм.

Триците и микробот се богати со масла, што ги прави производите од цели зрна поранливи на расипување. Расипувањето обично се случува преку изложување на светлина, влага или воздух, што обично предизвикува лоши вкусови и мириси. Токму тоа е причината поради која решивме да користиме пластика наместо хартиена амбалажа, бидејќи на овој начин го намалуваме ризикот брашното да стигне до потрошувачите кое не е со целосен квалитет.

Методи на складирање
Рок на траење на брашното зависи од тоа како го чувате.

Брашното се смета за безбедно. Ова значи дека може безбедно да се чува на собна температура. Сепак, треба да се чува во херметички сад на ладно и суво место за да се зачува свежината. Ладење или замрзнување може дополнително да го зголемат рокот на траење.

На пример, универзалното брашно трае 6-8 месеци на полица , но до 1 година ако е во фрижидер и 2 години ако е замрзнато. Ако го чувате брашното во фрижидер, чувајте го подалеку од влага и вода за да спречите мувла. Ова најдобро се постигнува со запечатување во херметички сад, како што е пластична кеса или сад за храна. Имајте предвид дека замрзнатото брашно треба да достигне собна температура пред употреба. Ова ќе спречи појава на грутки.

Рок на траење на брашното зависи и од видот на брашното и од техниките за складирање што ги користите. Иако белото брашно може да трае подолго од целото пченично брашно, тоа не е причина да го ставите на врвот на вашата листа за купување.

Ако ги погледнете работите од здравствена перспектива, ќе видите дека брашното од цело зрно има повеќекратни придобивки за вас и вашето здравје. Нашите мешавини за брашно од цело зрно се спакувани така што брашното останува свежо до една година, а се бесквасни и 100% природни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *