ГЛУПАВИТЕ ЛУЃЕ СО ЕДНА РЕЧЕНИЦА МОЖЕТЕ ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ: Тестирајте ги без тие да го знаат тоа

ГЛУПАВИТЕ ЛУЃЕ СО ЕДНА РЕЧЕНИЦА МОЖЕТЕ ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ: Тестирајте ги без тие да го знаат тоа

Зигмунд Фројд и таткото на психоанализата оставија зад себе многу генијални мудрости и изреки. Но, тој остави лекција која сите треба да ја паметиме.

Легендарниот психијатар многу брзо ја открил човечката глупост, а ве советува како да ја откриете во една реченица:

Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам – рекол Фројд. Така, кога ќе се најдете во ситуација кога ќе се засрамите од туѓото однесување или изјава или ќе ве изненадат некои луди постапки – веднаш знаете со кого си имате работа.

Ако не ве ценат, не докажувајте се – само бидете свои! Не е твој проблем, нивен е. Не ги намалувајте стандардите поради тоа и правете што сакаат, изиграјте го нивниот кловн. Верувај дека ќе те искористат во одреден момент, тоа е во луѓето. Кога ќе им дадете еден прст – тие ја земаат целата рака. Ако не ви веруваат – не докажувајте им и оправдувајте го тоа што го правите, како го правите, зошто го правите тоа. Кога не сакаат да веруваат – нема да веруваат. Ќе го искористи за некои лоши намери. Доволно е и покрај се да останете верни на себе и ќе видите како работите сами ќе се променат по некое време. Но, не очекувајте промени преку ноќ.

Вистинските луѓе ќе ја откријат вашата вредност порано или подоцна. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода на дланка, а другите игнорирајте ги. Вашите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но штом ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлече од нив. Кога ќе станете најдобрата верзија од себе, тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинската внатрешност на заедничкиот живот. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

7 работи што можете да ги научите од бескрајно глупавите луѓе
Не им е гајле за правила
Ова се луѓе на кои навистина им се грижат сите правила, вклучувајќи ги и правилата на физиката. Тоа секако скапо ќе ги чини одвреме-навреме, но и одвреме-навреме ќе се снаоѓаат без последици и многу подобро од паметните кои се чуваат. Се разбира, тоа не значи дека треба да скокнете од мост со надеж дека нема да имате никакви последици – далеку од тоа – туку дека едноставно понекогаш се браниме од претерано размислување, премислување и разгледување на потенцијалните последици за да направиме некои работи кои всушност би биди кул. Што нè доведува до следната ставка…

Не добиваат главоболки
Тие не размислуваат. Ќе застанат во ред за „брза наплата“ дури и ако имаат 257 артикли во количката и ќе ги боли ушите да не го прават тоа така. Кога ќе им го привлечете вниманието на фактот дека згрешиле, дури и ќе ви се налутат – затоа што навистина не разбираат што заебале. Затоа никогаш не ги боли главоболка при носењето одлуки, тие едноставно го прават она што им е во ред. Ова не е тактика која секогаш може да се примени, но често (почесто отколку што можете да замислите) овие одлуки се најправилните. Оние одлуки кои ве тераат да го правите она што ви е кажано.

Уживаат во животот
Тоа што сте исклучително паметни не значи дека ви поминува подобро во животот – напротив. Тоа значи дека најголемиот дел од слободното време го поминувате размислувајќи за неважни работи кои ви изгледаат важни, често се преоптоварувате со разни проблеми и не знаете како да се опуштите. Глупавите луѓе не го прават тоа. Глупавите луѓе се глупави. Тие не размислуваат – тие само уживаат. Обидете се да ја користите таа тактика одвреме-навреме. Нашиот народ има израз за тоа – нека ти пасе мозокот.

Тие не се каат
Навистина не се каат. Тие носат одлуки без многу размислување бидејќи во тој момент веруваат дека се вистинскиот избор. Затоа, немаат за што да жалат! Затоа, следниот пат кога ќе ве обземе каење за зафркнувањето, запрашајте се дали верувавте дека ја правите вистинската работа во тој момент.

Тие веруваат во себе
Колку и да звучи нелогично, колку сте попаметни – толку помалку ќе верувате во себе и во своите одлуки. Затоа премногу често гледаме случаи (често на ТВ) на бескрајно глупави и бескрајно самоуверени луѓе кои за чудо успеваат во животот многу подобро од паметните. Научете од нив дека самодовербата и тој став полн со верба во себе понекогаш може да значат повеќе од она што всушност го знаете и умеете.

Секогаш имаат изговор
Ако имате глупав колега на работа или член на семејството, кој често прави срања, но никогаш не се казнува за тоа, тогаш добро знаете дека овие луѓе секогаш имаат изговор. Тие се глупави – побогу, не можеш да му се налутиш на некого што природата не ја дарува со интелигенцијата на Алберт Ајнштајн! Затоа обидете се понекогаш едноставно да се преправате дека сте глупави (луди) – ништо нема да пропуштите.
„Јуу, навистина, не знаев“ е одличен изговор за се.

Не признаваат грешки
Исто како што никогаш нема да признаат дека се глупави (затоа што не се ни свесни за тоа) никогаш нема да признаат дека згрешиле. Дури и кога ќе им објасните многу експлицитно и ќе го нацртате – тие ќе се држат до својата приказна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *