СЕ ЖЕНЕЛ 10 ПАТИ ЗА 10 ГОДИНИ : За 11-тата сопруга вели дека е таа правата: „Ние сме две души напатени,си се најдовме“

СЕ ЖЕНЕЛ 10 ПАТИ ЗА 10 ГОДИНИ : За 11-тата сопруга вели дека е таа правата: „Ние сме две души напатени,си се најдовме“

Во младоста имав многу хирови и бев многу жив, па на 18 години стапив во првиот брак. Но, коцките не се редеа, па почна втората година – втората жена, третата година – третата жена“, почнува да набројува човекот кој со денови зборува за целиот регион.

Ферид и Исмета
Рекордерот по број на бракови во неговото село Ризвиќи, па и пошироко, Ферид Ризвиќ (60) е еден од ретките Босанци кој дури 11 пати успеал да стапне на лудиот камен.

Вели дека најдолго бил со петтата и десеттата сопруга – две, па и 19 години. Меѓутоа, кога пред три години за жал почина неговата претпоследна сопруга, тој беше сам девет месеци додека не дојде таа – „единаесет“, како што ја нарекува сегашната сопруга Исмета.

“Бев своеглав, браковите воопшто не ми одговараа. Во суштина сите жени беа добри, но јас не бев млад. Имаше хирови, кафеани, пијачки. Десеттата жена ми беше од Немила и живеев со неа цели 19 години.Почина пред нешто повеќе од три години“, изјави Ферид за телевизијата Татабрада.

Тој додава дека неговата 11-та сопруга Исмета е дар од Бога и дека ја запознал по препорака на пријател.

Стапив во контакт со неа и двапати отидов кај Исмета и ја закажав свадбата. Таа беше малку скептична и ме праша: „Како да ти верувам?“, ми рече „ќе одиш кај мене дома и ќе видиш“ Додуша, тогаш ја излажав, реков дека сум мажена четири-пет пати. Подоцна признав“, раскажува Ферид.

Така беше. По неговото признание, Исмета додава дека е задоволна и дека се е баш како што Ферид и рекол дека ќе биде.

„Најдовме сроден дух, се сакаме! Не ме интересираше ниту куќата, ниту имотот, само каков човек е. Првото нешто што ги договоривме беа децата, тој има две, а јас две, ова се сите мои деца денес би умрела за нив.Ако му дадеме на моето дете даваме на неговото, ако нема за неговото нема за моите“, вели Исмета која има две ќерки од првиот брак, додека Ферид има два сина од сите претходни бракови.

„Навистина се почитуваме и цениме. Ние сме две души кои страдаат и го споивме во една целина, како да сме живееле триесет години, а не три години“, додава Ферид и открива дека довербата и почитта се неопходни за успешен брак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *