ЗЕМЕТЕ ЈАЈЦЕ И ПОТОПЕТЕ ГО ВО ВОДА НА СВЕТИ ЈОВАН: Верувањето вели дека ќе дознаете ВАЖНА РАБОТА

ЗЕМЕТЕ ЈАЈЦЕ И ПОТОПЕТЕ ГО ВО ВОДА НА СВЕТИ ЈОВАН: Верувањето вели дека ќе дознаете ВАЖНА РАБОТА

Православната црква и верниците утре го слават Свети Јован Крстител, празник посветен на светецот и пророкот кој го крсти Исус Христос во реката Јордан. По Свети Никола и Ѓурѓовден, ова е најпочитуваниот и славен светец кај Србите.

На полноќ, кога започнува денот на Свети Јован , се избира едно јајце и се пушта во сад со вода: ако потоне, тоа значи дека се ближи судниот ден. Ова е само дел од народното верување во моќта на зародишот на животот и неговата духовна поврзаност со Бога, Христос и Свети Јован.

Кога станува збор за прославите , време е да се потсетиме на еден убав обичај – одење на славата кај домаќинот . Домаќинот, на денот на празнувањето, облечен во празнично одело, и весел, ги пречекува гостите и не седи цел ден додека гори свеќата. Не седнува од почит кон светителот кого тој ден го слави, а кој е главен гостин во неговата куќа, и стои пред него како во црква на молитва.

Ако домаќинот е постар и физички не може да остане цел ден, со негова дозвола, еден од помладите мажи, син или внук, ги презема почестите.

Се грижи и за послужување и пречекување гости. Домаќинот на ист начин ги испраќа гостите со желба во иднина повторно да се сретнат во уште подобро здравје и расположение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *