1 РАБОТА СЕКОЈ ТРЕБА ДА ЈА НАПРАВИ ДЕНЕС: Традицијата вели дека ќе имате СРЕЌА ЦЕЛА ГОДИНА

1 РАБОТА СЕКОЈ ТРЕБА ДА ЈА НАПРАВИ ДЕНЕС: Традицијата вели дека ќе имате СРЕЌА ЦЕЛА ГОДИНА

Православната црква и верниците утре ги слават Свети Теопепт и Теона, празник кој кај народот е познат како Крстовден. Овој празник му претходи на големиот празник Богојавление-Водици и Свети Јован – Јован, кои со црвени букви се запишани во црковниот календар. Празникот се поврзува со славата на крштевањето на Исус Христос, како и со денот посветен на Свети Јован Крстител, кој го крстил во реката Јордан.

Верниците на православната црква и другите православни христијани го слават зимски Крстовден, како спомен на првите христијани кои ја примија верата на самиот почеток на христијанската проповед. Верниците го слават двапати годишно, на 18 јануари и на 27 септември.

Во календарот , утрешниот празник не е означен со црвена буква, за разлика од Крстовден, кој се празнува на 27 септември, како спомен на пронаоѓањето на светиот крст, на кој Христос беше распнат на Голгота.

На Крстовден се празнува строг пост, на вода. Ова е обичајот на извесен вистински верник кој го почитува правилото: „Кој се крсти со крст, пости на Крстовден“. Се верува дека луѓето родени на овој ден ја носат сенката на светиот крст на своите слаби рамења и затоа се особено одговорни за своите постапки пред Бога.

Според преданието, првите што ја примиле христијанската вера и првите учења на новата вера се нарекуваат катихумени или навестени, додека во српската црква и народ денот на крштевањето на првите христијани е познат како – Зимски Водици .

Во црквата на тој ден се става крст во водата, а ако водата замрзне се очекува доаѓање на родната година, а ако водата не замрзне, се верува дека годината ќе биде „оскудна и болна “.

Еве што уште се прави денес: Иако е точно дека во куќата не треба ништо да се прави на црвената буква, според некои народни обичаи, во некои делови кај нас , на денот на крстувањето е соодветно да се измијат сите алишта. и исчистете ја куќата.

Стар обичај е на овој ден добитокот да се премачка со катран во знакот на крстот за да се заштити од болести.

Според традицијата, на Богојавленската ноќ небото се отвора и се верува дека секоја желба може да се исполни. Точно на полноќ треба да погледнете во небото и да замислите желба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *