Зголемениот холестерол може да се означи со еден знак додека ШЕТАТЕ: Внимавајте на СИМПТОМОТ, не е наивно

Зголемениот холестерол може да се означи со еден знак додека ШЕТАТЕ: Внимавајте на СИМПТОМОТ, не е наивно

Зголемен холестерол, односно првиот забележлив знак за акумулација на холестерол може да се појави кога одиме. Имено, додека одиме, доживувањето на одредена сензација може да биде предупредувачки знак дека холестеролот се акумулира во артериите. Ако не се лекува, холестеролот тивко се акумулира во артериите и на тој начин промовира акумулација на наслаги. Лекарите потсетуваат дека високиот холестерол мора да се лекува пред да се појават сериозни здравствени проблеми како срцеви заболувања.

Зголемениот холестерол влијае и на нозете
Познато е дека масната супстанција или холестеролот тешко покажува предупредувачки знаци, но симптомите може да се појават кога холестеролот се акумулира во нашите артерии. Откриено е дека еден сигнал, на пример, може да се појави кога одиме. Насобраните масти претворени во наслаги во артериите, освен холестерол, содржат и наслаги на масни материи, клеточни отпадни производи, калциум и фибрин. Кога артериите содржат премногу од оваа смеса, тие стануваат задебелени и вкочанети.

Ова секако не е добра вест за протокот на крв. Во тој случај, на удар се и нозете и тие го активираат првиот забележлив знак на покачен холестерол. Недостатокот на крв што тече до нозете понекогаш може да доведе до „вообичаена“ состојба позната како болест на периферните артерии, според експертите од Клиниката Кливленд. За среќа, оваа состојба предизвикува предупредувачки знаци кога човек се движи, оди.

– Првиот забележлив симптом предизвикан од заболување на периферните артерии е непријатност во нозете, болка или грчеви. Најчесто оваа болка се јавува во нозете по одење со одредено темпо и одредено време, во зависност од тежината на состојбата – истакнуваат лекарите од клиниката Мајо.

Болката е од привремена природа и се нарекува интермитентна клаудикација

Болката во нозете на почетокот не е константна, се јавува само кога човекот е активен и исчезнува кога одмара. Поради оваа привремена природа, болката често се нарекува интермитентна клаудикација. Меѓутоа, како што се влошува клаудикацијата, болката може да се појави дури и по одмор. Исто така, овој проблем може да ги направи мускулите на нозете вкочанети, слаби, тешки и уморни.

Експертите од клиниката во Кливленд објаснуваат дека овој знак е црвено знаме и може да биде доволно силен за да го спречи лицето да врши нормални секојдневни активности, како што е бркањето по внуците, на пример. Покрај болката во нозете, болеста на периферните артерии на крајот може да предизвика други симптоми:

горење или болка во стапалата и прстите додека се одмарате, особено ноќе, додека лежите
ладна кожа на стапалата,црвенило или други промени во бојата на кожата,почести инфекции
,рани на прстите и стапалата кои не зараснуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *