САМО ВАКА ПРАВОСЛАВНИТЕ ТРЕБА ДА ЈА ПРОСЛАВААТ НОВАТА ГОДИНА! Едно мора да се ПОЧИТУВА

САМО ВАКА ПРАВОСЛАВНИТЕ ТРЕБА ДА ЈА ПРОСЛАВААТ НОВАТА ГОДИНА! Едно мора да се ПОЧИТУВА

Додека новогодишната ноќ за западниот свет го означува враќањето во вообичаениот животен ритам по празничната треска, во Србија овој настан е само увертира за деновите на празнување. Поради примената на „новиот“ – граѓански и „стариот“ – црковен календар, празничната сезона кај нас трае до средината на јануари и специјалната српска Нова година .

Верскиот аналитичар Жељко Ињац за 24седам истакнува дека според новиот календар Новата година се паѓа во божиќниот пост.

– Прославите може да се практикуваат и за време на постот, но умерено. Значи, ако практикувате религија, постете, тогаш имате проблем како да ја дочекате новогодишната ноќ со посна трпеза , без пиење и гласна музика или прекумерна радост. Затоа, на православните не им е забрането да ја слават Новата година, туку тоа едноставно не се вклопува во нивниот верски живот според календарот.

Друга работа е недела, на пример, затоа што 1 јануари ова време се паѓа во недела, а во недела православните верници одат на литургија. Како да станете наутро и да одите на литургија во 9 часот ако славевте некаде до 4 часот наутро? Можеш, но тоа е болно. Значи или ќе ја прескокнеш литургијата или ќе одиш на божествена служба мамурно, а тоа не е соодветно.

И за крај, кое е значењето на новогодишната ноќ од христијански аспект? Што значи тоа за верник? Тоа навистина не значи ништо. Оние кои не се верници, не постат, не одат во црква на богослужби, немаат проблем да ја дочекаат Новата година, но што навистина им значи тој празник, освен неколку слободни денови? Очекувањето дека новата година ќе донесе нешто добро е нереален оптимизам. Па, да речеме дека ја дочекавме 2022 година со надеж дека ќе донесе нешто убаво и добро, а донесе војна во Европа. Сепак, тоа очекување и верување во Новата година е религиозно – вели Ињац.

Тој додава дека тоа е, всушност, псевдорелигија, како и верувањето дека 21 век е век во кој ќе се решат сите проблеми и кој е толку прогресивен што сите други претходни векови „во споредба со него се темни возрасти“.

– Значи сепак тоа е еден вид вера, само што за разлика од традиционалните религии, оваа вера во напредок не е јасно дефинирана. И тој напредок никој не го гарантира. Од друга страна, не треба да се биде склон кон песимизам. Затоа што самата црква ја одбележува новогодишната ноќ со молитви по стариот календар и се моли во неа да нема војна, болести, глад и други неволји. Треба да бидете оптимисти, но и реални

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *