ДЕНЕС СЛАВИМЕ СВЕТЕЦ КОЈ СЕ ВЕРУВА ДЕКА ВОСКРЕСНА КАКО ХРИСТОС: Се смета за светец-заштитник на болните и воените инвалиди

ДЕНЕС СЛАВИМЕ СВЕТЕЦ КОЈ СЕ ВЕРУВА ДЕКА ВОСКРЕСНА КАКО ХРИСТОС: Се смета за светец-заштитник на болните и воените инвалиди

Роден е во 3 век. Тој стапил во служба на царот Карин за, според традицијата, да ги спаси христијаните. Поради големата храброст што ја носел во себе, како и учењето, тој брзо напредувал. Православната традиција вели дека тој станал шеф на дворската стража за време на владеењето на Диоклецијан, кој, како и неговиот претходник, не знаел дека Севастијан е христијанин .

Во 286 година, Себастијан бил откриен како христијанин, а Диоклецијан веднаш го обвинил за предавство. Беше врзан за столб, а кон него пукаа стрелци. Тој беше покриен со стрели, но тие не го убиле Себастијан.

Православното предание вели дека кога сите мислеле дека е мртов, тој „излегувал жив и здрав“ и дека „многубошците го убиле со стапови“. Но, постои и мислење дека Ирина Римска, вдовицата на свети Кастул, дошла на местото на настанот и открила дека тој сè уште е жив. Го однела во својата куќа и го доела.

Себастијан, откако закрепнал, застанал на скалите во Рим каде минувала царската поворка и вербално го нападнал Диоклецијан пред сите за неговата суровост кон христијаните.

Свети маченик Себастијан се смета за заштитник на болните, воените инвалиди, војниците и полицајците.

Тој, како и свети Ѓорѓи, често бил земан за покровител од војниците; неговиот култ кулминираше и кај православните и кај римокатолиците во 14 и 15 век. век.

Православните христијани го слават на 18 декември според јулијанскиот календар, што е 31 декември според грегоријанскиот календар, додека римокатолиците го слават на 20 јануари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *