ИЗЛЕЧИЛ НЕЧИСТ ДУХ И СЛЕПИЛО! Верниците денеска го слават светецот чии молитви ГО НАПРАВИЈА НЕВОЗМОЖНОТО!

ИЗЛЕЧИЛ НЕЧИСТ ДУХ И СЛЕПИЛО! Верниците денеска го слават светецот чии молитви ГО НАПРАВИЈА НЕВОЗМОЖНОТО!

Православната црква и нејзините верници денеска го чествуваат преподобен Патапи . Тој е роден и израснат во верата во градот Теба, Египет.

Тој рано ја видел и ја презрел суетата на овој земен свет и решил да замине во египетската пустина, каде што се посветил на молитвите.

Кога неговата добротворна организација стана позната меѓу луѓето, луѓето почнаа да доаѓаат кај него и да бараат помош за решавање на нивните проблеми.

Патапиј се исплашил дека народот ќе го расипе и побегнал од таа пустина во Цариград. Мислеше дека полесно ќе се сокрие од луѓето ако се најде меѓу нив, отколку да оди во пустина. Во близина на црквата Блахерна во Константинопол си изградил колиба и таму, замолчен и непознат, го продолжил својот прекинат аскетски подвиг.

Тогаш дошол кај него еден млад човек кој бил слеп од раѓање и го замолил за молитва. Патапиј се сожали на страдалникот, се помоли на Бога и на младичот му се врати видот. Ова чудо го направи познат низ главниот град и луѓето почнаа да доаѓаат по поука, утеха или лек.
Така излечил познат човек од капки прекрстувајќи го со крст. Тој ослободи еден млад човек од нечист дух.

Патапиј правел чуда со молитва, името Христово и знакот на крштевањето. Тој го напушти овој земен живот во седмиот век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *