КОГА ДА КОРИСТИМЕ МЕКО БРАШНО, А КОГА ДА КОРИСТИМЕ ОСТРО БРАШНО? Има ДОБРА ПРИЧИНА зошто се различни, ова МОРА да го ЗНААТ домаќинките

КОГА ДА КОРИСТИМЕ МЕКО БРАШНО, А КОГА ДА КОРИСТИМЕ ОСТРО БРАШНО? Има ДОБРА ПРИЧИНА зошто се различни, ова МОРА да го ЗНААТ домаќинките

Сигурни сме дека некогаш сте биле во дилема со кое брашно да подготвите рецепт – тврдо или меко. Мекото брашно се меле поситно, додека тврдото брашно има малку погруба структура, бидејќи не е толку темелно мелено.

Иако има многу мала разлика помеѓу овие два вида брашно, сепак потребно е да се користи одредено за да може рецептот целосно да успее.

Така, на пример, мекото брашно се користи за развлечено тесто како што е тоа за тиква, сирење и штрудла, исто како и при подготовка на леб и печива, како и за лиснато тесто. Острото брашно е идеално за, на пример, њоки, колачи со кисело тесто, печиво, пржење…

Остро брашно : колачи со кисело тесто, њоки, за пржење, палачинки, печиво, за згуснување на јадења, принцес крофни, еклери…

Меко брашно : леб, пецива, крофни, мафини, тестенини…

Она со што нема да погрешите е мерка од половина остро,половина меко.Така сигурно секој рецепт успева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *