ЕКСПЕРТ ОТКРИВА КАКО ВЕ ИЗМАМУВААТ СО РИБА: Ова е знак дека е СТАРА, НЕ ЈА ЗЕМАЈТЕ

ЕКСПЕРТ ОТКРИВА КАКО ВЕ ИЗМАМУВААТ СО РИБА: Ова е знак дека е СТАРА, НЕ ЈА ЗЕМАЈТЕ

Време е на пост и слава и најлошото што може да се случи е да се отруеш од риба. Затоа, обрнете големо внимание на сите показатели за свежината на рибата, а особено на оној што е непогрешлив.

Имено, рибата е една од намирниците која доколку ја јадете расипана може да ви го загорчи животот крајно, но за среќа при купувањето има знаци кои можат да покажат дали е свежа или не.

Првиот чекор кога купувате риба е да ја испитате нејзината површина. Барате производ со светла боја со лушпи кои се просејуваат. Колку е помалку сјајна површината, толку е помалку свежа. Расипаната риба можете да ја препознаете по лигите на кожата. Овој феномен е исклучително важен при идентификување на свежа риба.

На помош може да ви дојде и сетилото за мирис.
„Самиот мирис може многу да ви помогне. Ако рибата зрачи со арома на тревки, како да се чувствува мирис на водата од која дошла, тоа е свежа риба.

Ако има неутрален мирис, тоа е добро, но ако мириса кисело или кога велиме риба, тоа значи дека веројатно седело некое време и подобро бегате од тоа месо“, објаснува експерт кој со децении работи на одгледување риби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *