Не купувајте ги овие свеќи: Внимавајте, тие можат да бидат штетни за вашето здравје

Декември е време кога бараме начин да го подобриме нашето расположение, за што – како што знаете – времето не е добро.
Во домовите се појавуваат новогодишни светилки, но се купуваат и разни миризливи свеќи , чија арома, како што вети производителот, треба да не опушти и да врати пријатни спомени. Сепак, излегува дека светот на мирисите ни прави повеќе штета отколку корист.

Ги купуваме за нашите домови или како подарок за најблиските. За жал, овие свеќи наместо да не опуштат и развеселат, често предизвикуваат спротивен ефект, за што не мора да сме свесни. На ова предупредува Силвија Панек која го води Инстаграм профилот „Мама Чемик“.
Мама вели дека повеќето миризливи свеќи се парафински, а парафинот е направен од сурова нафта. „Тоа гори, ослободувајќи супстанции во воздухот што го дишеме, вклучително и толуен и бензен. Додадени мириси (најчесто синтетички), бои и фитил исто така горат“ – објаснува Силвија Панек, внимавајќи и на фитилот што се користи за свеќата. Памукот не е штетен, не треба да купувате свеќи со фитили кои содржат штетни метали како олово или калај.

Мама, хемичарка, се прашува дали има свеќи со фитили направени од синтетички производи, т.е. пластика, бидејќи тоа е „уште еден потенцијален загадувач на нашиот воздух“.

Мама предупредува да не купувам свеќи за чие потекло не знам ништо, кои често се продаваат како кинески производи и не ги исполнуваат европските безбедносни стандарди, особено кога се продаваат на кинески веб-страници.

Кои свеќи се безбедни?

Силвија Панек не ги остава своите следбеници без одговор на прашањето кои свеќи вреди да се купат. Одамна е познато дека свеќите направени од пчелин восок се најздрави, а со тоа и најбезбедни за нашиот воздух.

„Следни во редот, според мене, ќе бидат свеќите од соја. Најдобри се, секако, свеќите од соја без адитиви, но ако апсолутно мора да имате ароматичен производ, тогаш според мене најдобро е да ги изберете оние со етерични масла“ – пишува Мама Хемик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *