Дали го миете Садовите пред да ги ставите во машината за перење: Не правете го ТОА ЕВЕ И ЗОШТО

Дали го миете Садовите пред да ги ставите во машината за перење: Не правете го ТОА ЕВЕ И ЗОШТО

Веројатно барем еднаш сте се нашле со некого за време на домашна забава, сте почнале да им помагате да ставаат остатоци од садовите во машината за миење садови и сте сфатиле дека домаќинот не ги исплакнува чинителите туку речиси ги мие за да изгледаат практично чисти. Всушност не постои трет вид луѓе, но она што е сигурно е дека и двете страни сметаат дека се апсолутно во право.

Но, излегува дека претходното плакнење на садовите пред да се наполни машината за миење садови сè уште не е потребно. Всушност, испирањето всушност може да направи повеќе штета отколку добро, велат експертите!

Ешли Иредејл, експерт за бела техника во групата за застапување на потрошувачи CHOICE, изјави за ABC Everyday дека апсолутно нема потреба од претходно испирање. „Сè што треба да направите е да ја отстраните целата цврста храна во кофа или компост пред да ги ставите садовите во машина за миење садови“, вели таа. „Навистина е можно да се постигнат полоши резултати за чистење ако прво се мијат работите отколку ако не се“, додава таа.

Тоа е затоа што повеќето машини за миење садови имаат сензори кои откриваат колку ви се валкани чиниите; ви ги мијат садовите со соодветно силен млаз, што исто така значи дека треба да престанете да ги обвинувате апчињата велејќи дека не ја завршиле својата работа. Имено, ако прво ги миете садовите, „навистина можете да ја измамите машината за миење садови и тогаш тие ќе мислат дека му треба помалку детергент или помалку циклуси.

Ако не ја отстранувате храната правилно, постои ризик вашата машина за миење садови да се затне со остатоци од цврста храна, вели Џошуа Хензел, кој работи за компанија за услуги и поправки на апарати во Мелбурн. „Некои нови машини за миење садови обично ги блокираат пумпите бидејќи пумпите не се толку моќни како некои постари машини за миење садови.“

Ако садовите се наредени со храна што содржи протеини и јаглехидрати кои имаат тенденција да лепат, како што се млеко, житарки или јајца, и ги оставите со часови или дури и ден пред миење, не очекувајте премногу од која било машина за миење садови.

Без оглед каков модел на машина за миење садови имате, ќе треба да ги чистите филтрите еднаш месечно, и не заборавајте да ги миете и претходно. Ако мислите дека трошите повеќе вода на тој начин, не плашете се: повеќето вода се троши со миење раце.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *