ШТО ЗНАЧИ КОГА ЧОКОЛАДАТА ЌЕ ПОБЕЛЕ: Не сте го знаеле ова за вашето омилено уживање

ШТО ЗНАЧИ КОГА ЧОКОЛАДАТА ЌЕ ПОБЕЛЕ: Не сте го знаеле ова за вашето омилено уживање

Сите форми на чоколадо вклучувајќи и додатоци и бонбони – можат да развијат шарени белузлави дамки кои на прв поглед изгледаат како мувла. Со голема веројатност, ова чоколадо е безбедно за јадење, готвење и печење од две причини. Прво, чоколадото има многу малку влага во него, па микроорганизмите мора да се борат да се таложат и растат, и покрај големата количина шеќер. Второ, какаото е преполно со природни антиоксиданси кои ги спречуваат маснотиите да оксидираат и да граничат.

Темното чоколадо ќе трае најмалку две години – млечното и белото чоколадо околу половина од тоа време, бидејќи содржат млечни масти кои се расипуваат побрзо од путерот од какао.

Дамките на чоколадото се природна промена предизвикана кога лошо калено чоколадо се чува долго време во топли и влажни услови. Оваа прашина, позната како „цветање“, доаѓа од таложење на маснотии или шеќер на површината на чоколадото.

Анатомија на чоколаден „цут“.
Цветањето на маснотиите се случува кога маснотиите во чоколадото се топат и се трансформираат во големи, видливи грутки. Цветањето на шеќерот се случува кога шеќерот се раствора во површинската влага, која испарува оставајќи тенка шеќерна кора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *