ДЕНЕС Е СВЕТИ ЈАКОВ ПЕРСИСКИ: Никогаш не е доцна да се Покаете! Еве што МОРАТЕ ДА НАПРАВИТЕ!

ДЕНЕС Е СВЕТИ ЈАКОВ ПЕРСИСКИ: Никогаш не е доцна да се Покаете! Еве што МОРАТЕ ДА НАПРАВИТЕ!

Православните верници денеска го одбележуваат споменот на свети Јаков Персиски, благородник кој живеел во Персија на дворот на императорот Издигерд кон крајот на четвртиот и почетокот на петтиот век.

Јаков Персиецот е роден во Персија, во угледно христијанско семејство. Во оваа вера бил воспитан уште од мал, живеел по христијански норми и бил оженет.Придицијата вели дека персискиот цар Издигерд го забележал Јаков поради неговата надареност и умешност и дека го повикал да биде благородник на неговиот двор. Меѓутоа, поради положбата што му била дадена, Јаков морал да се откаже од христијанството и, како и другите благородници, да им принесе жртва на идолите што ги обожавал кралот.

Кога неговите родители слушнале за ова, му напишале писмо во кое го искарале. Меѓутоа, она што најмногу го потресе Јаков е фактот што татко му и мајка му му се обраќаат како отпадник и мртва душа, молејќи го на крајот од писмото да се покае и да се врати кај Христа.

Трогнат од ова писмо, Јаков горко се покаја и пред царот и сите дворјани објави дека е христијанин и дека повеќе нема да принесува жртви на лажните идоли. Разбеснетиот цар го осудил на смрт со отсекување на неговото тело дел по дел додека не умрел. Според приказната, на светителот прво му биле отсечени прстите, потоа нозете, па рацете, рамената и на крајот главата. До последен момент, на секое сечење, Јаков му се заблагодаруваше на Бога. Така овој светител се покаја за својот грев и со чиста душа дојде пред Бога и Исус Христос.

Главата на Јаков Персиецот се уште е во посебна крипта во Рим, додека неговите посмртни останки се погребани во Португалија, каде што се слави на 22 мај.

Поради тоа што овој светец во еден момент од животот, водејќи се од моменталната состојба и користа што ја имал, скршнал од вистинскиот пат на верата, денес се смета за заштитник на сите оние кои некогаш згрешиле, но и ја виде нивната грешка и се врати под покровителство на христијанството.

Затоа, ако чувствувате дека сте на погрешен пат, ако длабоко во себе знаете дека сте згрешиле, никогаш не е доцна да се покаете!

„ Ги восхитивте сите со вашето страшно мачење и доброто трпение, вие што многу страдавте: на колку делови ти го исекоа телото и му упативте благодарни и прекрасни молитви на Господа: Затоа во страдањата прими круна и се вознесе. до престолот на небесниот Цар, Христос Бог, Свети Јаков: Побарајте од него да ги спаси нашите души “ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *