КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА УТРЕ И ЌЕ БИДЕТЕ ЗДРАВИ ВО ЦЕЛАТА ГОДИНА: Волјата на Свети Алипиј била посилна од КАРПА

КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА УТРЕ И ЌЕ БИДЕТЕ ЗДРАВИ ВО ЦЕЛАТА ГОДИНА: Волјата на Свети Алипиј била посилна од КАРПА

Свети Алипиј Столпник е христијански подвижник од VII век. Роден е околу 522 година во благочестиво семејство во Андријанаполе во Пафлагонија и како дете бил посветен на службата на Бога, служејќи како ѓакон на андрианаполскиот епископ Теодор, кој го учел и на Светото Писмо. Иако беше сакан од сите, тој секогаш бараше начини да биде сам.

Тој е почитуван во католичката и православната црква, а неговата глава се чува во манастирот Котлому на Света Гора .

Во нашиот народ се вели дека овој светител го спасил народот од чума и дека одбрал многу други болести. Затоа утре што е можно порано да одите во црква, за да бидете здрави цела година.

Свети Алипиј се смета за заштитник на добитокот, па луѓето веруваат дека утре не треба да се впрегнат. Покрај тоа, се избегнува кравјо месо.

Во некои места телешкото никогаш не се служи на трпезата, па во куќата владее напредок, хармонија и мир.

Ако сакате да му се молите на овој светител за здравје во текот на целата година, утре кажете ги овие зборови:

Оче свети, лекар на душите и телата, Кој го испрати Твојот Единороден Син, Господи Боже, Спасителот наш Исус Христос, Кој ја исцелува секоја болест и избавува од смртта, исцели ме од сите мои душевни и телесни немоќи и оживи ме со благодатта на Твојот Христос, по молитвите на Пречистата господарка на нашата Богородица и Пресвета Богородица, со силата на Светиот и животворен Крст, со застапништво на светите небесни сили бестелесни, чесниот, славен пророк. , Претеча и Крстител Јован, Светите

славни и победоносни маченици, наши преподобни и богоносни Отци, Светите исцелители, безсребрените Козма и Дамјан, Кир и Јован, Пантелејмон и Јермолај, Самсон и Диомид, Фотиј и Аникита, Талале и Трифун, светите и праведни богоци Јоаким и Ана и сите светители.

Затоа што Ти си Изворот на исцелението, Боже наш, и Ти славиме Тебе, со Твојот Единороден Син и Единство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *