ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈ ЧУДОТВОРЕЦ! Кој ќе му се помоли ќе биде вечно здрав, ова се зборовите на МОЛИТВАТА

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈ ЧУДОТВОРЕЦ! Кој ќе му се помоли ќе биде вечно здрав, ова се зборовите на МОЛИТВАТА

Свети Григориј Неокезарески, познат и како Григориј Чудотворец (213 – 270) бил ранохристијански епископ. Роден е во богато и влијателно паганско семејство во Неокезареја (денешен Никсар во Турција), а при раѓањето го добил името Теодор.

По смртта на татко му, заедно со неговиот брат Атенодор, отишол на Правниот факултет во Беритус, во исто време придружувајќи ја својата сестра која требало да се омажи за римскиот гувернер на Палестина. Љубопитноста ги одвела во Цезареја, каде го запознале христијанскиот учител Ориген, кој успеал да ги преобрати двајцата браќа во христијанство. По неколку години се вратил во родниот град каде што бил избран за епископ.

Според изјавите на подоцнежните хагиографи, во времето на пристигнувањето во градот во него имало само седумнаесет христијани, а во времето на смртта на Григориј само седумнаесет пагани.

МОЛИТВА ДО СВЕТИ ГРИГОРИЈ
Силен во молитвите, си доживеал совршени чуда, стекнувајќи совршено име: Но молете се на Христа Бога, оче Григориј, да ја просветли нашата душа, никогаш да не заспиеме до смрт.

На свети Григориј му се припишуваат многу чуда, а го нарекуваат и втор Мојсеј. Според верувањата, Григорије им заповедал на зли духови, планини и води, лечел маки и болести, а пред оние што го гонеле бил невидлив и можел да предвидува настани и да ги чита мислите на луѓето. Затоа и до денес е зачуван обичајот според кој секој што ќе му се моли на свети Григориј Чудотворец во црквата и ќе запали свеќа има право да си замисли една желба. Ако молитвата била искрена и искрена, овој светител ќе одговори и ќе ја исполни желбата.

Се верува дека оној кој е неверен и на денешен ден ги чита списите на Григориј, ќе стане верник. Оној кој верува во Григори, според традицијата, ќе биде вечно здрав и заштитен од зли луѓе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *