Ова е НАЈОПАСНАТА раса на кучиња во светот: МАКЕДОНЦИТЕ ги чуваат во СТАНОВИ, а во некои земји им е ЗАБРАНЕТО

Ова е НАЈОПАСНАТА раса на кучиња во светот: МАКЕДОНЦИТЕ ги чуваат во СТАНОВИ, а во некои земји им е ЗАБРАНЕТО
Се верува дека оваа раса на кучиња е најопасна, иако некои студии тврдат дека тоа е мит

Многумина веруваат дека лошата репутација на питбулите е единствено вина на неодговорните сопственици.
Вистината за питбулите
ASCPA.org, најпознатата организација за заштита на животните во светот, во својата „вистина за питбулите“ објаснува како раса која е предодредена да им помага на луѓето станала најомразената и синоним за опасност во светот.

Зошто питбулот е „опасна раса“?
Секоја раса е создадена со одредена цел, но и покрај предиспозициите за раса (изглед и темперамент), секое куче има своја личност. Некои се агресивни, а некои срамежливи. Некои се пријателски расположени, а некои сакаат да се држат настрана. Истото важи и за питбулите кои како раса имаат генетски предиспозиции да бидат борбени. Тоа не значи дека нема нежни и мирни питбули кои добро се согласуваат со други кучиња и други домашни миленици, но и со луѓе.
Денес ги разоткриваме митовите околу питбулите:

1. Питбулот е „гризачка“ раса
Тоа е мит. Според резултатите од тестот за темперамент направен во 2012 година, 86,8 отсто од питбулите совршено ги поминале тестовите за социјализација, агресивност, стабилност, дружељубивост. За споредба, 85,2 отсто од златните ретривери и 80,1 отсто од колачињата биле позитивни за време на студијата.

2. Питбулите напаѓаат повеќе од другите раси
Тоа е, исто така, мит кој беше „отфрлен“ од Американската ветеринарна асоцијација со истражување кое потврди дека ниту една раса не напаѓа почесто од другите. Степенот на агресивност зависи исклучиво од индивидуалната склоност на кучето и неговото воспитување.

3. Питбулите ги „заклучуваат“ вилиците кога гризат
Според д-р И. анатомијата на другите раси. Имаат сосема нормална структура на вилицата (коски, заби, мускули), па нема причина да веруваме дека вилицата ќе им се „заклучи“, додека друго куче нема.

4. Каснување од пит бул во медиумите
Каснувањето од пит бул привлекува многу повеќе медиумско внимание од кој било друг напад на куче. За време на четиридневната новинарска истрага било констатирано дека секој од трите фатални напади на кучиња кои не биле предизвикани од питбули бил спомнат само еднаш, додека нападот на ова куче ќе биде спомнат 230 пати во локалните и меѓународните медиуми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *