НАШИТЕ БАБИ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ГО ДОДАВАЛЕ ОВА НА КИСЕЛАТА ЗЕЛКА: ЕДИНСТВЕНО ВАКА НЕМА ДА СЕ РАСИПИ

НАШИТЕ БАБИ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ГО ДОДАВАЛЕ ОВА НА КИСЕЛАТА ЗЕЛКА: ЕДИНСТВЕНО ВАКА НЕМА ДА СЕ РАСИПИ

Без разлика на нив, домаќинките не го знаат начинот на кој старите ја подготвувале зимската храна, а притоа таа останува свежа до лето.
Денес постојат многу верзии на кисела зелка.
Овој начин на подготовка ќе ви помогне.
Ќе го запишеш веднаш.

Новите рецепти за кисела зелка обично започнуваат со зборовите – толку многу сол е потребна за толку многу зелка (или вода).

За да ја остават зелката за зимата, почнале на следниот начин – со купување на најдобрата зелка! Идеално, прво треба да купите една или две глави и да проверите дали зелката има сладок вкус. Ако има, тоа е вистинското, а ако е малку зачинето, подобро е да го користите за салата или готвење, а за буриња побарајте некој друг. Исто така, проверете да нема голтки во главата, бидејќи ако е таков родот, киселата зелка нема да издржи.

Добри се оние сорти што имаат потенки „жили“, а пословично најдобри се „футошките“ и „српските хибриди“. Кога ќе ја изберете вистинската зелка, исчистете ја темелно од надворешните листови и потоа исечете го секој корен „на крст“ и извадете ја средината колку што можете. Во секоја издлабена глава истурете по една лажичка сол, па внимателно наредете ги една до друга.

Главите не смеат да се притискаат заедно, но ниту да бидат премногу лабаво спакувани. Дупката во коренот, каде што е солта, останува свртена нагоре. Додека ги распоредувате главите, заглавете го пластичното црево од страната што треба да оди од дното кон врвот на бурето. Ќе служи за точење на саламура .

Кога ќе ги наредите главите, ставете пластична решетка или шамиски даски и притиснете со камен и оставете ја зелката да отстои преку ноќ. Ако може да се додаде уште една глава следниот ден, наполнете го бурето уште малку. Растворете ја солта во ладна вода, за вкусот да биде непријатно солен.

Прелијте ја зелката, затворете и проверете следниот ден дали треба да додадете повеќе претходно сол. Веднаш штом ќе почне да се чувствува променетиот мирис, почнува налевањето и тоа се прави секој ден. Употребете го цревото за да извлечете полн сад со пресал од дното на бурето, а потоа истурете го врз зелката. Повторете ја постапката неколку пати.

Кога зелката ќе го достигне посакуваното ниво на киселост, во бурето додајте винова лоза, според упатствата на кесичката и според количината на зелка. Додека чекате да ферментира, можете да подготвите помало буре или поголема тегла рибанка .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *