ДАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВА БОЛЕСТ Е АКАНТОЗА: Доколку ви се појават вакви дамки на вратот, ВЕДНАШ НА ДОКТОР

Ако сте забележале темни дамки, пигментација во форма на темни прстени или бенки на вратот, можеби страдате од рана фаза на акантоза. Оваа болест може да биде малигна, па затоа би било добро да се обратите на лекар.

Кога сакате да дознаете што е можно повеќе информации за вашето здравје, погледнете го вашиот врат. Така велат обичните луѓе, а овој пат се согласуваат и научниците.

Помлади, темни прстени околу вратот и дамки на него може да укажуваат на синдром на полицистични јајници, дијабетес, но и акантоза (хиперпигментација на кожата), која исто така може да биде малигна. односно да биде резултат на рак на желудникот, цревата, дојката, белите дробови и Хочкинов лимфом.
Техничкото име за темни дамки е acanthosis nigricans. Според британската национална здравствена служба, постојат неколку причини зошто се појавува.
Акантозата најчесто ја забележуваат луѓе со прекумерна тежина. Се јавува и како компликација на дијабетес тип 2, па здравствените стручњаци велат дека при првото појавување на овие дамки на кожата, би било неопходно да се посети лекар за состојбата да не премине во посериозна болест.

Прстените околу вратот кои се со темна боја можат да бидат и резултат на хормонална нерамнотежа во телото, па често кај жените се развива синдром на полицистични јајници.
Научниците велат дека акантозата може да биде бенигна или малигна. Во секој случај, нема лек за тоа.
Како малигно заболување оди заедно со рак на желудникот, иако оваа комбинација на состојби е многу ретка. Покрај тоа, акантоза се јавува кај дебелото црево, градите, белите дробови, Хочкинов лимфом и други форми на рак.

Во тој случај тоа може да биде спасоносно, бидејќи кога навреме ќе укаже на болеста, тогаш имате шанса да ја лекувате и да си го спасите животот.
Општиот лекар може да препознае акантоза со голо око и потоа да изврши тестови за да утврди од каде потекнува.
Значи, ако ги имате овие промени на вашата кожа, особено на вратот, само треба да одите на лекар.
Извор: Ало.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *