Дали знаете што е методот 10-3-2-1-0? Неспоредлив за квалитетен сон

Дали знаете што е методот 10-3-2-1-0? Неспоредлив за квалитетен сон

Лошиот сон или недостатокот од него секако може да влијае на квалитетот на животот.

Денес, постои цела низа природни препарати, но тешко дека гарантира здрав сон. Сепак, постојат начини и методи кои можат да ви помогнат, а еден од нив е 10-3-2-1-0, кој ќе ве запознае со квалитетен сон.

Според Националната здравствена служба, лошиот сон придонесува за ризик од болести како што се дебелина, дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести, Алцхајмерова болест и анксиозност и депресија.

Поради оваа причина, експертите се обидуваат да дојдат до иновативни идеи кои ќе им помогнат на луѓето да спијат подобро. Лекарот од Бостон Џес Андраде го објаснува нејзиниот метод 10-3-2-1-0.

Бројот 10 се однесува на тоа да не пиете кофеин најмалку 10 часа пред да заспиете. За вториот чекор, треба да престанете да јадете и да пиете алкохол најмалку три часа пред спиење за да го намалите рефлуксот на киселина.

Треба да престанете да ги извршувате деловните задачи или домашните задачи два часа пред да одите во кревет. Конечно, исклучете ги сите екрани, вклучувајќи ги телефоните, таблетите и телевизорот, еден час пред да одите во кревет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *