ВИСТИНА ИЛИ МИТ ЗА 8 ЧАШИ ВОДА ДЕН: Еве колку навистина ни треба

ВИСТИНА ИЛИ МИТ ЗА 8 ЧАШИ ВОДА ДЕН: Еве колку навистина ни треба

Има многу несогласувања во исхраната, но постои едно здравствено тврдење кое се чини дека постојано го издржува тестот на времето – правилото „8×8“ (8 чаши вода на 8 часа). Се верува дека треба да консумираме осум чаши вода од 2 dcl дневно.

Значи, сепак, дали навистина има некое истражување , доказ за поддршка на овие препораки? Правилникот за внес на вода се верува дека потекнува од препорака од 1945 година на Националната академија за медицина . Организацијата советуваше дека просечниот човек треба да консумира 1 ml вода за секоја внесена калорија.

Големото истражување на авторот Хајнц Валтин не откри конкретни научни докази кои би заклучиле дека ова правило е дефинитивно точно.

Авторот всушност пронашол неколку студии кои предупредуваат на потенцијалните опасности од следењето на препораката „8×8“. Како прво, може случајно да предизвика хипонатремија, состојба што може да ја добиете од пиење премногу вода. Второ, од психолошка страна, може да предизвика чувство на вина кај луѓето кои не ја исполнуваат оваа мерка.

Затоа, навистина не постои единствена препорака за внес на вода. Додека тековните упатства за исхрана советуваат околу девет чаши дневно за жени и 13 чаши за мажи, потребите за вода варираат според возраста, нивото на активност, па дури и климата каде што живеете.

Значи, кога станува збор за пиење вода, најдобро е само да го следите вашето тело. Пијте кога сте жедни и прекинете кога не сте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *