ПРЕД ДЕНОТ НА АРХАНГЕЛ МИХАЕЛ ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВЕТЕ ГО ОВА: На тој начин познатиот АНГЕЛ патрон ќе ви ја исполни НАЈГОЛЕМАТА ЖЕЛБА!

ПРЕД ДЕНОТ НА АРХАНГЕЛ МИХАЕЛ ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВЕТЕ ГО ОВА: На тој начин познатиот АНГЕЛ патрон ќе ви ја исполни НАЈГОЛЕМАТА ЖЕЛБА!

Свети Архангел Михаил, симбол на борбата против злото и небесна сила која ги прифаќа душите на мртвите мерејќи ги нивните добри и лоши дела, на иконите и фреските е прикажан како небесен воин во воена опрема, со меч, копје. и зол дух

Архангел е празник, кој во црковниот календар се запишува со црвена буква и секогаш се празнува на 21 ноември. Тоа е спомен на еден од ангелите кои според традицијата се спротивставиле на силите на злото со војската на сите ангели.

Свети Михаил Архангел, симбол на борбата против злото и небесна сила која ги прифаќа душите на мртвите мерејќи ги нивните добри и лоши дела, е прикажан на иконите и фреските како небесен воин во воена опрема, со меч, копје и зол дух кој, врзан со синџири, му лежи под нозете.

Обидете се да избегнете непријатни средби, расправии и места што не ви се допаѓаат . Замолете го да ве заштити од зли луѓе, негативна енергија и да ни даде мир и сила.

На денот на празникот задолжително одете во црква и запалете свеќа. Молете се на вашиот ангел и замолете го да ви ја исполни вашата најдлабока и најважна желба. Отворете ја душата и срцето, споделете радости и таги и конечно заблагодарете се.

Ден по славата, која е една од најголемите меѓу Србите, замолете го Архангел Михаил да ви помогне со тешкотиите на работа. Без разлика дали е желбата за поголема плата, подобра позиција или друга работа.

Постои традиција според која, како награда од Бога, на архангел Михаил му била дадена можност двапати годишно да се спушта во пеколот и да ги ослободи душите на грешниците, нудејќи им одмор во небесното царство.

Добрите мисли треба да се шират на Аранѓеловдан, а единственото нешто што не смеете да го направите е да ги избркате сиромашните и слабите од себе . Тоа ќе го казни ангелот кој е секогаш со верниците.

Едно народно верување вели дека според временските услови на овој ден можете да одредите каква ќе биде годината. Во некои делови овој ангел се слави и како заштитник на сточарите, бидејќи се верува дека само тој може да ги избрка волците.

Дали Денот на Арангелов ќе се слави со посен или мрсен оброк зависи од тоа во кој ден се паѓа. Ако падне во среда или петок, тогаш треба да биде пост, а житото е задолжително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *