ПОЧНА НЕДЕЛАТА НА ВОЛКОТ: Се верува дека ќе ни каже каква ЗИМА не очекува, овие работи НЕ ПРАВЕТЕ ГИ НИКАКО!

ПОЧНА НЕДЕЛАТА НА ВОЛКОТ: Се верува дека ќе ни каже каква ЗИМА не очекува, овие работи НЕ ПРАВЕТЕ ГИ НИКАКО!

Се верува дека ако деновите се магливи зимата ќе биде променлива и маглива, а ако е ведро зимата ќе биде сурова со многу мраз.

Во тек е таканаречената Волчица , која започнува од Ѓурѓице, 16 ноември, а трае до Св. Мрата, 24 ноември, а се верува дека покажува каква ќе биде зимата. Деновите од оваа недела, покрај Волковци, се нарекуваат и Мратинци бидејќи свети Мрата е заштитник на волците.

Во овие денови ништо не се дава од дома. Не се преде волна и ништо не се мие.

Според народните верувања, времето во текот на оваа недела ќе ни каже каква ќе биде претстојната зима. Се верува дека ако деновите се магливи зимата ќе биде променлива и маглива, а ако е ведро зимата ќе биде сурова со многу мраз.

Се верува дека во текот на овие денови свети Мрата гледа кој што прави, потоа одржува состанок со волците и одлучува која страна ќе ги нападне. Се чини дека бушавата ѕверка го привлекува се што е поврзано со облеката, па постои верување дека во овој период не треба да се мие, крие алиштата, да се плете или шие.

Исто така, ништо не се дава или позајмува од куќата, дури ни сол, која се чува покриена и не се користи до следниот празник.

Обичај овие денови е да се коли црно пиле или млад црн петел.

Беше заклано тивко, во раните зори, на прагот. Претходно со црн конец се врзува клунот на кокошката или на птицата пејачка за да не свирка, за да не испушта никаков звук. Отсечена пилешка глава била врзана за синџир со црвен конец, па со неа се играло кога дошле волците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *