„ОВА МОРА ДА ГО НАПРАВИТЕ СО КИСЕЛАТА ЗЕЛКА“: Д-р ВОЈА откри каде грешат домаќинките КОГА ЈА ПОДГОТВУВААТ

„ОВА МОРА ДА ГО НАПРАВИТЕ СО КИСЕЛАТА ЗЕЛКА“: Д-р ВОЈА откри каде грешат домаќинките КОГА ЈА ПОДГОТВУВААТ

Мора да ги запомните овие совети
Многу домаќинки подготвуваат кисела зелка без да знаат дека прават голема грешка.

Д-р Воислав Перишиќ еднаш зборуваше за киселата зелка и како правилно да се подготви додека гостуваше во Првата телевизија.

Докторот почнал со витамин Ц, а рекол дека подготвувањето долгорочни производи како ајварот го уништува.

Бугарските пиперки имаат повеќе витамин Ц од лимоните, грејпфрутите или портокалите. Но, на високи температури не е стабилен, а ако готвиме ајвар , поголемиот дел ќе исчезне – вели гастроентерологот.

За него зелката е „крал на зеленчукот“, без разлика дали е свежа или кисела.

Саламурата од зелка е најхранливата течност , која се добива со ферментација на апсолутно чудесно растение. Дури и пијаниците земаат саламура по злоупотреба на алкохол, тој е полн со антиоксиданси и пробиотици – објасни тој.

Зелката има многу добри бактерии, одлична е за варење. Можеме да добиеме пробиотски бактерии од растенијата или директно од почвата, а зелката има многу од нив. Важна е правилната подготовка, домаќинките понекогаш ставаат премногу сол и тоа ќе ги убие бактериите – рече д-р Воја и објасни колку сол треба да се стави.

Земете тенџере, само исечете ја зелката и извадете го коренот, а на местото каде што беше коренот ставете една кафена лажичка сол. Зелка дополнително се ферментира од сопствени бактерии, од кои повеќето се од родот Lactobacillus. Мора да се ослободиме од вишокот сол пред јадење, па затоа е важно да ја измиеме киселата зелка – рече тој.

Тој советува кисела зелка наместо свежа, иако нагласува дека и свежата зелка има многу добри својства.

Може ли кељот да се кисели? Нема шанси. Нема ферментирачки јаглехидрати. Фу, јас не јадам кељ, но зелката е друга приказна – се пошегува тој.

Кога станува збор за кисели краставички, но ако нема ферментација, нема ефект. Па, тој не може да ферментира краставица, затоа ве молам. Да речеме кисела пиперка.

Тоа е само пиперка со хемикалии кои го спречуваат гниењето, а она што го има таа пиперка во однос на состојките сама по себе, го има и тоа е тоа. Во кисели краставички е незначителен. Тогаш е подобро да се јаде свеж зеленчук, освен зелка – рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *