НИКОГАШ НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА КАДЕ СТЕ ВАРЕЛЕ КОМПИР: Не ЗНАЕТЕ за што се е КОРИСНА

НИКОГАШ НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА КАДЕ СТЕ ВАРЕЛЕ КОМПИР: Не ЗНАЕТЕ за што се е КОРИСНА

Добро размислете пред да ја фрлите водата во која се вареле компирите

Што правите со водата откако ќе ги сварите компирите за рецепт? Повеќето од нас само го истураат во мијалникот. Исто како што водата за тестенини често се нарекува „течно злато“, така и водата од компир има слична вредност.

Но, исто така, има дополнителна корист од повеќе витамини и минерали отколку што вообичаено би ги наоѓале во тестенините.

Големи количини корисни работи во компирот, како што е витаминот Ц, за кој многумина од нас знаат дека делува како моќен антиоксиданс и во исто време го зајакнува нашиот имунитет. Компирите исто така се полни со калиум.

Ќе најдете и протеини, витамин Б6 и железо – сето тоа се ослободува од зеленчукот додека го готвите, претворајќи ја водата во хранлива течност.

Оваа вода можете да ја користите како згуснувач за сосови, супи и чорби наместо брашно. Исто така, ако ви треба млеко за пире од компири, оваа вода ќе ви помогне. И, се разбира, водата од компир најчесто се користи за додавање текстура на рецептите за леб од компири.

Бидејќи оваа вода е богата со хранливи материи, може да се користи за наводнување и на внатрешни и градинарски растенија. Цветовите и зеленчукот го „сакаат компирниот скроб“ затоа што можат да ги апсорбираат сите оние витамини и минерали што се истураат во почвата.

Доколку не ја користите водата од компирот веднаш по готвењето, предлагаме да ја чувате во затворена тегла во фрижидер околу една недела.

Можете исто така да го замрзнете да трае со недели, одмрзнувајќи се по потреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *