НЕ СТЕ СВЕСНИ КАКОВ ГРЕВ ПРАВИТЕ: НИКАКО НЕ ФРЛАЈТЕ ЈА СВЕЌАТА ОД СЛАВА, кога ќе заврши СЛАВАТА треба да го направите ОВА!

НЕ СТЕ СВЕСНИ КАКОВ ГРЕВ ПРАВИТЕ: НИКАКО НЕ ФРЛАЈТЕ ЈА СВЕЌАТА ОД СЛАВА, кога ќе заврши СЛАВАТА треба да го направите ОВА!

Сите знаеме што да правиме со свеќата пред да ја запалиме, но малку е познато што се случува откако ќе заврши славата.

Светлината на свеќата симболизира дека ние христијаните сме следбеници на религијата на светлината, на науката Христова, и ја принесуваме како соодветна жртва на Бога.

За славата се купува вистинска восочна свеќа , обично долга 50 до 60 см, во зависност од приликата и можностите. Се става во свеќник и е посебно украсен. Го палиме на денот на славата, непосредно пред сечењето на колачот. Секогаш кога ќе запалиме свеќа, било да е тоа за прослава, Божиќ, Велигден, за здравје на живите или за упокојување на душите на починатите, на самото палење му претходи молитва кон Бога.

Домаќинот најпрвин се прекрстува, во молитва го спомнува Бога и неговата крштеничка слава, гледајќи во словенската икона, бакнува т.е. ја бакнува свеќата и потоа ја пали. Со тој бакнеж на видлив начин ја изразува својата љубов кон Светиот и самиот чин на крштена слава. Така е и кога се палат свеќи за здравје на живите и упокојување на душите на починатите роднини и пријатели.

На денот на славата, свеќата гори цел ден, а кога ќе изгори неколку сантиметри до свеќникот, свеќата треба да се изгаси на следниов начин :

Домаќинот го прави крстот, зема чаша вино, зема една лажичка вино од неа и ја истура до фитилот на запалената свеќа. Виното полека ја гаси свеќата. После тоа, свеќата и свеќникот се ставаат пред иконата или на некое друго свечено место во куќата, каде што стои до следната година и се пали за време на заедничките домаќински молитви. Оваа свеќа можете да ја користите кога свештеникот доаѓа да го освети домот и водата пред Велигден.

Пожелно е ропската свеќа да биде целосно искористена до следната слава, но во случај да остане да не изгори до крај, па да се однесе во црква и да се запали пред литургија за здравје.

Според нашите верувања или оние стари обичаи , чадот од изгасната славска свеќа може да толкува одредени ситуации во куќата. Ако чадот оди директно нагоре, тоа е добар знак, а ако се криви, може да очекувате болест во куќата или добитокот. Имено, ова е само едно од многуте верувања на нашиот народ, од дамнешни времиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *