НЕМА ДА ВЕРУВАТЕ ШТО КОРИСТЕЛЕ ЛУЃЕТО ПРЕД ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЈА: Ова ќе ве запрепасти!

НЕМА ДА ВЕРУВАТЕ ШТО КОРИСТЕЛЕ ЛУЃЕТО ПРЕД ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЈА: Ова ќе ве запрепасти!

Според артефактите, еден од најстарите пронајдоци за оваа намена е санитарниот стап што се користел во Кина пред 2000 години.

Првите информации за употребата на тоалетна хартија датираат од 6 век од нашата ера во кинеските судови и меѓу другите богати граѓани на Кина . Сепак, оваа корисна иновација не стигна многу брзо во другите делови на светот.

Постои запис од 8 век од нашата ера во кој еден муслимански патник забележува дека „тие (Кинезите) не се грижат за чистотата и не се мијат со вода кога „го направиле своето“, туку само се бришат со хартија“.

Што се користеше пред тоа?
Низ историјата, луѓето користеле сè што всушност можеле, од свои раце до кочани од пченка, снег, лисја, камења, школки, животинско крзно како тоалетна хартија .

Според артефактите, еден од најстарите пронајдоци за оваа намена е хигиенскиот стап што се користел во Кина пред 2000 години. Беше направен од бамбус, а горниот дел беше завиткан во ткаенина.

Стакот се користи уште пред новата ера во Јапонија, како и кај Грците и Римјаните. Во јавните бањи за општа употреба е пронајден стап прекриен со сунѓер, се разбира морски. Беше дезинфициран во кофа со солена вода во која имаше и оцет . Во тоа време се користеше и парче керамика во облик на круг.

Подоцна наместо тоалетна хартија се користеле мов, сено и парчиња таписерија .

Францускиот романсиер Франсоа Рабле во 16 век напишал сатирична песна за употребата на се и сешто во тоалетот. Во таа песна првпат се спомнува тоалетна хартија, но писателот рекол дека е неефикасна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *