СПОРЕД БИБЛИЈАТА – ЗА ОВОЈ ГРЕВ СЛЕДИ НАЈТЕШКА КАЗНА : Никогаш не би помислиле за што се работи!

Убиец на деца се проколнати до четврто колено, а децата на проститутka до десетто – Божествената логика изгледа поинаква.

Меѓутоа, има и посериозен грев, кој е раскажан во приказната за сопругата на кралот Давид …
Божествената логика е поинаква…
Стариот завет вели дека Бог казнува убиец и крадец за гревови до четврто колено . Од човечка гледна точка, убиството е најголемиот грев , за што сведочат религиите, Кривичниот законик и здравиот разум. Но, божествената логика изгледа поинаку.
Децата на убиецот се проколнати до четврто колено , а децата на проститутката до десетто.

Жена која го изневерува сопругот – да ја следи страста, затоа што похотта и е поважна од љубовта. Стариот завет вели дека страста и неумереноста на жената се поопасни од убиството.

Меѓутоа, постои посериозен грев , кој е раскажан во приказната за сопругата на кралот Давид. Сопругата на кралот Давид, Михал , го обвини својот сопруг кога тој играше со радост „пред Господа “ и се однесуваше, како што ѝ се чинеше, несоодветно за кралот . Таа доживеа чувство на супериорност и презир кон нејзиниот сопруг – и беше казнета со тоа што стана неплодна.
Излегува дека за убиство, потомците се казнуваат до четвртата генерација, за прељуба – до десеттото колено, а презирот и чувството на супериорност доведуваат до тоа децата едноставно да престанат да се раѓаат .
Имено: Човекот ја доби најтешката казна за најнезабележливиот грев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *