ЦРКВАТА НИКАКО НЕ ГО ОДОБРУВА ОВА! Сите го правиме тоа за слава, и ТОА Е ОГРОМЕН ГРЕВ

ЦРКВАТА НИКАКО НЕ ГО ОДОБРУВА ОВА! Сите го правиме тоа за слава, и ТОА Е ОГРОМЕН ГРЕВ

Традиционалните словенски обичаи се разликуваат од место до место, но дали некогаш сте се запрашале дали навистина ги познавате вистинските православни обичаи? Имено, едно од воспоставените „правила“ е дека жито за слава не се прави ако светецот е жив. Која е вистинската разлика помеѓу жив и мртов светец?

Според преданието, кога се празнува, не се размислува дали светецот е жив или мртов, бидејќи на денот на празнувањето се осветува жито за починатите предци на семејството, а не за светецот. Од друга страна, Бог не прави разлика помеѓу жив или мртов светец, бидејќи религијата нè научи дека кога човек ќе умре, неговата душа продолжува да живее, така што пред Бога сите живи се живи.

Онаму каде што има жито, има и свеќа, која мора да биде направена исклучиво од восок. Факт е дека восочните свеќи се поскапи од оние од парафин, но според нашето учење, се што му се нуди на Бога треба да биде природно, бидејќи така ќе се врати во природата.

Словените се делат на слаби и дебели, и како да има одредено правило кај Србите, тие се држат до една иста маса, не грижејќи се за вистинските верски обичаи. Празничната трпеза е задолжителна за време на четирите големи пости: Божиќ, Велигден, Петровден и Богородица. Исто така, дури и кога не е време за пост, а празнувањето е во среда или петок, оброкот мора да биде брз.

Меѓутоа, она што многумина не го знаат е дека во слабите недели, првата недела по четирите големи пости, во кој било ден таа слава, дури и да е среда или петок, трпезата нужно мора да биде мрсна, бидејќи тоа е период. отпуштање од пост.

Гревот на непочитување на постот не лежи во самата храна, туку во безобразното газење на заповедта Господова за постот и црковните правила што ги пропишале богоносните отци, светителите на Црквата Христова, под инспирација. на Светиот Дух, и ни ги остави како вечен аманет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *