ДВЕ ЛАЖИЦИ НА ДЕН – ЦЕЛОСНО ЧИСТИ ЦРЕВА: Д-р Перишиќ ја отфрли најголемата заблуда за ајварот

ДВЕ ЛАЖИЦИ НА ДЕН – ЦЕЛОСНО ЧИСТИ ЦРЕВА: Д-р Перишиќ ја отфрли најголемата заблуда за ајварот

Пиперката се губи во ајварот, но влакната остануваат, што е многу важно. Тие влакна собираат и опасни отрови, мора да излезат од нас што е можно поскоро преку столицата, и тука е битна пиперката, сето тоа ќе го избрка за неколку часа.

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ пред сезоната на приготвување зимска храна зборуваше за омилената храна полна со витамин Ц, од која во моментов правиме зимница.

Пиперките се „бомба“ за имунитетот, а ајварот е еден од омилените облици на зимска храна.
Сепак, многумина не знаат за што е одлично ова ширење кога е здравјето во прашање, а веруваат во заблуда. Пред се, ајварот е одличен дигестивен сојузник бидејќи го забрзува минувањето на храната низ дигестивниот тракт, а ја омекнува столицата доколку страдате од запек.

Транзитот низ цревата е побрз ако се меле, а морам малку да ги разоружам луѓето, сакам ајвар, но неговата хранлива вредност е мала. „Ако сте на диета, можете да ја јадете“, рече тој.

Пиперките сепак губат најголемо количество на витамин Ц за време на процесот на подготовка, па доколку сакате да го зголемите внесот, јадете ги свежи.

Зелката е крал на зеленчукот
Д-р Перишиќ, исто така, рече дека зелката е крал на зеленчукот и дека нема похранлива течност која се добива со ферментација од саламура и дека сите оние добри бактерии за цревата што ги купуваме во аптека во вид на пробиотици се извлекуваат од зелката. .
Слатко е за јадење, но хранливата вредност е мала. Јадете го како премаз, ќе ослабете, слободно ставете неколку лажици, не мора да штедите. И ќе имаш нормален стол, за појадок дефинитивно би го препорачал. Парче леб, путер и ајвар, тоа е одлично за стомакот – рече тој.

Ајварот ви е вкусен и мириса, а ако е добро избрана пиперка, тогаш е одличен. Но, тоа само ни помага побрзо да ја свариме храната што ја јадевме со ајвар“, рече тој.

Како да препознаете добра пиперка за ајвар?
Пиперката мора да биде црвена, голема колку уво на слон и тешка. Мора да биде месен! Дури тогаш е во право за ајвар. Пиперката се губи во ајварот, но влакната остануваат, што е многу важно. Тие влакна собираат и опасни отрови, мора да излезат од нас што е можно поскоро преку столицата, и тука е битна пиперката, сето тоа ќе го избрка за неколку часа. Ако јадете 20 грама ајвар три пати на ден, тоа се две лажици. Ќе имате мека столица пет пати на ден. Јадете слободно и без леб, јас така правам, само јадам ајвар со лажица без ништо друго“, вели тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *