Веднаш вклучете млечни производи во вашата исхрана: Сега тоа е ПОТВРДЕНО, тие можат да помогнат во СПРЕЧУВАЊЕ НА СЕРИОЗНИ БОЛЕСТИ

Веднаш вклучете млечни производи во вашата исхрана: Сега тоа е ПОТВРДЕНО, тие можат да помогнат во СПРЕЧУВАЊЕ НА СЕРИОЗНИ БОЛЕСТИ.
Постојат многу причини зошто би било добра идеја млечните производи да бидат дел од вашата редовна исхрана.
Според Васанти Малик, научник за истражување на исхраната од Харвард, „млечните производи не се неопходни во исхраната за оптимално здравје, но за многу луѓе тоа е најлесниот начин да ги добијат калциумот, витаминот Д и протеините што им се потребни за правилно срце. мускулите и здравјето на коските.“ коски“.

Дополнително, излегува дека одредени млечни производи, како што се млекото и јогуртот, исто така можат да помогнат во спречување на дијабетес, јадете ова, а не тоа .
Во студијата објавена во списанието Diabetes Care, научниците ја истражувале врската помеѓу дијабетесот и храната од животинско потекло како што се различни видови месо, риба, млечни производи и јајца.

Резултатите покажаа дека иако месото е поврзано со зголемен ризик од дијабетес тип 2, некои млечни производи се чини дека го намалуваат ризикот од развој на оваа болест. На пример, дневната потрошувачка од околу 200 мл млеко со малку маснотии го намалува ризикот од дијабетес за 10%, а јогуртот за 6%. Полномасните млечни производи и сирењето, од друга страна, воопшто не го менуваат ризикот од дијабетес.

– Студијата анализираше голем број податоци, па нејзините наоди би ги сметал за конечни – вели диететичарот диџеј Мазони и додава: – Млечните производи со мала содржина на масти, како што е јогуртот, содржат корисни пробиотици кои можат да го оптимизираат функционирањето на цревата.

Дополнително, Мацони објаснува дека „млечните производи и јогуртот се богати со протеини, кои помагаат да се регулираат скоковите на шеќерот во крвта после оброкот“. Наведувајќи пример, Мацони вели дека „некој кој јаде само леб ќе има повисоко ниво на шеќер во крвта после оброк од некој што јаде леб и јогурт“.

Кога станува збор за тоа колку млечни производи треба редовно да консумирате за да ги добиете придобивките, Мацони истакнува дека „студијата сугерира дека 200 ml млеко или 100 ml (g) јогурт дневно се поврзани со најголемото намалување на ризикот од развој дијабетес тип 2“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *