СО ГОДИНИ НЕ МОЖЕВ ДА НАПРАВАМ ПОВЕЌЕ ОД 10 ЧЕКОРИ: Даниела откри се за болеста која ги напаѓа младите, ова се СИМПТОМИТЕ!

Данијела Пешиќ боледува од пулмонална хипертензија, болест која главно ги погодува младите, а еве што вели
Пулмоналната хипертензија е ретка, тешка и прогресивна болест која главно ги погодува младите луѓе на возраст од 20 до 40 години . Данијела Пешиќ, претседателката на Здружението на пациенти со пулмонална хипертензија Србија, е една од нив, која за својата борба раскажа во Утринската програма на ТВ Прва.

„Јас сум еден од ретките пациенти кои цел живот живеам со пулмонална хипертензија и таа дојде како резултат на вродена срцева мана. Од моја гледна точка, не знам како е да се биде здрав. Пулмоналната хипертензија е навистина тешко, секогаш си во хроничен замор, има замор, гушење, кризи… Кога бевме без лекови, имав долги серии на години каде што не можев да одам повеќе од десет чекори без да се изморам. Луѓето можат. Не го разбирам тоа затоа што кога ќе видиш пациент како мене, млад, „здрав“, никој нема да ти поверува дека имаш болест“.
Пулмоналната хипертензија е ретка и неизлечива болест, но терапијата ја намалува смртноста за 43 проценти. Кардиологот проф. Доктор Арсен Ристиќ откри повеќе за тоа.

„Тоа е комплексен синдром. Клучно е да се скрати времето од моментот на појавување на симптомите, бидејќи болеста е присутна, кога се појавува зголемен притисок во белите дробови , што само по себе не би било таков проблем доколку не ја оптоваруваат десната половина од срцето, што не е систем кој може да издржи високи притисоци долго време. Тие всушност создаваат форма на срцева слабост, деснострана срцева слабост, која е многу потешка за лекување отколку лево срцева слабост.Просечното доцнење на дијагнозата во големите европски регистри е близу две години, во САД не е ништо подобро. Наша прва задача, формиравме национално професионално здружение кое се занимава со пулмонална хипертензија, кое го водам неколку години, она што успеавме да го поправиме е порано да ја препознаеме болеста, брзо да воведеме основна терапија. „Во последните неколку години, успеавме да администрираме лекови кои се западноевропски и американски стандард“, рече тој.

Симптомите на пулмонална хипертензија обично се развиваат бавно, а како што болеста напредува, тие може да се влошат. Некои од најчестите симптоми се замор, вртоглавица и несвестица, притисок или болка во градите, отекување на зглобовите, нозете и стомакот, забрзан пулс или „чукање“ на срцето, синкаста боја на усните и кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *