Денес се слави Светиот свештеномаченик Автоном! Светец кој исполнува ЖЕЛБИ и лекува БОЛНИ

Д енес се слави Светиот свештеномаченик Автоном.

Во времето на гонењето на Диоклецијан пребегна од Италија во Витинија Азиска, во местото наречено Сореос и таму долго време помина во христијански подвиг и изгради црква посветена на светиот Архангел Михаил.

Престојуваше во куќата на еден добар христијанин Корнелиј, когошто Автоном го посвети најпрво за презвитер, а потоа и за епископ. Недалеку од градот Сореос беше местото Лимна, населено само со незнабошци. Свети Автоном отиде во тоа место и набргу многумина ги просвети со Христовото Евангелие.

Тоа ги озлоби незнабошците и тие еден ден јурнаа во црквата на светиот Архангел Михаил во Сореос и за време на богослужбата го убија Автоном во олтарот, а убија и многумина други христијани во храмот. Во времето на царот Константин, на гробот на свети Автоном подигна храм некој царски големец Севиријан.

Двесте години по својата смрт, свети Автоном му се јави на еден војник по име Јован. Тој Јован ги откопа моштите на светителот и ги најде сосема нетлени. И мнозина болни добија здравје од светите мошти. Така, Бог го прослави оној кој Него Го прославуваше за време на животот на земјата.

Затоа и денес е обичај да се каже молитва на Светиот свештеномаченик автоном, за која се верува дека носи здравје и напредок на секое семејство:

– Бевте наследник на апостолите на престолот и учесник во духот, најдовте божествено вдахновено дело во визијата за духовниот раст: Затоа го издигна словото на вистината и заради верата до крај страдаше. од крв, свештеномаченик Автоном: Моли се на Христа Бога да ги спаси нашите души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *