АКО ВЕ КАСНЕ ЗМИЈА, ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВЕТЕ ГО ОВА ЗА да преживеете: Трик кој може да ви го спаси животот

Змиите се најактивни во пролетта за време на парењето, а најчесто се движат кога температурата е помеѓу 24 ° C и 28 ° C.

Опасни се само каснувањата од отровни змии. Нилскиот коњ е многу отровен и некои каснувања, особено ако не се лекуваат, може да завршат со смрт. Отровите на нашите змии се главно хемотоксични – тие директно ги уништуваат ткивата и предизвикуваат нарушувања на циркулацијата. Првите симптоми после каснување се болка од каснување на заб и оток.

Брзо се шие од местото на каснување и може да влијае на целата рака или нога. Подоцна доаѓаат крварења, несвестици, повраќање, а понекогаш и „трнење“ на места подалеку од каснувањето.

Доколку кратко време по каснувањето се јави несвестица, забрзано чукање на срцето, отекување на усните, пределот околу очите или дури и задушување на каснувањето, лекарот треба веднаш да се упати, по можност во најблиската болница. Всушност, многу научници и лекари се согласуваат дека вистинската опасност од отровот од змија лежи во неговата алергеност.
Алергиската реакција може да убие човек побрзо од самата токсичност. Статистички, околу 1/3 од отровните каснувања се таканаречени суви каснувања, односно отровните не вбризгуваат отров. Ќе знаете по отокот. Ако се појави рана, завиткајте ја во првиот завој и насочете го докторот.

Често може да се прочита дека раната треба да се засече и исцица. Сосема погрешно! Засекувањето само ја влошува состојбата. Може да ја преврзете раната за да спречите ширење на отровот на телото, но таа мора да биде дизајнирана така што да не ја попречува циркулацијата на крвта и да го спречи, барем делумно, движењето на отровот.

Тешко е да се изведе добро затоа не се препорачува. Алкохолот ги шири крвните садови и само го забрзува ширењето на токсините. Не пијте алкохол по каснување од змија, дури ни за храброст!

Што се однесува до брзината на реакција на отровен залак, клучниот збор е „брз“. Дури и каснувањето од високо отровна змија, која не постои во Европа, може да преживее со соодветна медицинска нега со релативно малку последици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *