На сон и дошла Света Петка и соопштила вест, која и го променила животот за 360 степени

На сон и дошла Света Петка и соопштила вест, која и го променила животот за 360 степени
На сон и дошла Света Петка и соопштила вест, која и го променила животот за 360 степени

Треба да најдеш кума која ќе биде постара од тебе, бидејќи мајка ти мора да биде (да се грижи за тебе како мајка), да се крстиш од детството, да ја пренесеш твојата вера, да ја славиш славата на крштевањето и да те води таа слава.

Патот кон Царството Божјо започнува со Светата Тајна на Крштевањето. Колку што е светлината од темнината, колку животот е од смртта, така и крстениот човек е спротивен на некрстениот. Секое крштевање е посебно по тоа што е духовно раѓање, и ова е вистинска и навистина необична приказна за крштевањето на една личност.

Не се крстив многу години, а на моето крштавање му претходи следната љубопитност: имено, сонував за Велики петок. Едно утро се разбудив и се сеќавам дека во сон видов светлина во која беше сликата на Велики петок, и кој ми се обрати со следниве зборови: „Људмила, дојде твоето време!“ Таму се разбудив, прашувајќи се каде Светителот да дојде кај мене и да ми каже такво нешто. Почнав да го барам значењето на тие зборови „дека дојде моето време“. Конечно, еден мој пријател предложи: „Ајде да одиме кај отец Тадеј, кој е далекувиден монах; можеби ќе знае да ти каже што е тоа “.
Отидовме кај него, иако бев многу сомнителена, но мојата желба – да дознаам што е тоа, преовлада. И додека му приоѓав, отец Тадеј, кој дојде да ме пречека, рече: „Фактот што сонувавте значи дека треба да се крстите! Вие не сте крстена душа. “Го погледнав шокирано. „Да, да“, збунето реков, „затоа дојдов да те прашам што да правиш за сонот.“: Дека треба да се крстиш. Дојде време да се крстите; тоа е најважното нешто во животот на една личност “.

„Но, што значи тоа?“, Прашав, немајќи идеја што е крштевање.
– „Оди во твојата црква и замоли го свештеникот да ти каже објасни.“
– „Добро. Ако е така, добро “.

Отидов во црквата Свети Сава, мислејќи тогаш дека тоа е мојата црква, а всушност тоа беше црквата на Света Троица под Господ, но претпоставувам дека требаше да биде така. Запалив свеќа, молејќи се: „Боже, слушна што рече тој монах! Помогни ми да научам што значи тоа. “Во тоа време, наидов на жена која ме упати да барам свештеник:„ Тие се во оваа куќа надвор, па ќе ти кажат – кој било од нив. “Одев кон куќата , кога видов свештеник.кој вели: „Од што сум сега? Дали сум луда? Зошто излегов? “И се врти – без живи души. И дојдов врз него и му реков:

 • Отец, можеби излезе да ме видиш и слушаш.
 •  А ти која си?
 • Јас сум – никој.
 • Што сакаш да кажеш?
 • Значи … јас сум некрстена душа
 • Па, да знаеш дека не си никој!
 • Па, гледаш, излезе да ми кажеш што треба да направам за да се крстам!

Таму му објаснив што сум сонувала и што ми рече Отец Тадеј за сонот. „Треба да пронајдете кума која ќе биде постара од вас, бидејќи вашата мајка мора да биде (да се грижи за вас како мајка), да се крсти од детството, да ја пренесе вашата вера, да ја прослави славата на крштевањето“.

 • Каде можам да најдам таква кума?
 •  Ако не знаете каде да ја најдете, молете се на Господ.

Со овие зборови, тој се сврте и отиде во канцеларијата. Бев збунета. Конечно, реков: „Така ли е, Отец? Па, треба да знаеш и јас ќе знам! “Се свртев кон тоа и отидов во црквата Свети Сава, запалив свеќа и реков:„ Господи, го слушна овој свештеник! Ако ми најдеш кум, јас сум твој до крајот на животот! “Реков„ до крајот на животот “, но во тоа време не го знаев вистинското значење, но го открив неколку години подоцна.

Така, како што Господ ме избра да се крстам, така и тој ме избра мене за друг повик. Со тоа, едноставно се обврзав на Бога дека, всушност, еден ден ќе бидам калуѓерка.

Отидов дома и, по неколку часа, ми за зазвони телефонот. Тоа беше моја пријателка, која ме покани да одам на колачи со неа Како и секој гурман, јас се радувам и одам со неа. Сепак, бев многу расеана, бидејќи прашањето постојано ми излегуваше од глава: каде да најдам кум? Мојот пријател го забележа тоа и ме праша: „За што станува збор? За што сте толку имагинативни? ”

„Не знам дали да ти кажам, да ти пречам со тоа“, одговорив, бидејќи беше постара од мене, и како да беше мајка ми. Ја сакав многу, но мислев дека не треба да ја оптоварувам премногу.

Сепак, таа беше упорна, па на крајот и кажав се. „Проблемот е лесно да се реши: Имам се што бара вашиот свештеник. Ќе ти бидам кума. “Не можев да поверувам дека добив кума за дваесет и четири часа! Крштевањето го закажавме за недела, но таа ми се јави, велејќи дека треба да го преместиме за друг ден, бидејќи во неделата имаше панихида и не сакаше да ги спои тие две работи.

 •  Добро, реков, и одам во црква, наоѓам свештеник од црквата Свети Сава, и му го кажувам сето тоа.
 • Гледаш, рече тој, „добро е што ме слушаше! Бог ти даде кум и таа знаеше како да те советува. Ајде да видиме кога ќе имам
 • Слободен термин! “Кога го погледна календарот, откри дека има само еден Слободен термин во текот на целата недела; во вторникот беше десет до дванаесет. Зјапав во него со неверување!
 • Не можам да поверувам!, Реков, повторувајќи.
 • Што е проблемот?, Праша тој, не разбирајќи. “Не можеш ли?” Или е нешто друго?
 •  Не, но, Отец, роденден ми е! Јас сум родена истиот ден -вторник, во исто време!
 •  И колку години имаш?
 •  Триесет и три .
 • Па, тоа се годините на Господ! Те повика Бога! Гледаш? “И така, јас се крстив на денот, часот и минута од моето раѓање. Исто како што се родив повторно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *