Како на пазар да препознаете дали доматите се органски или со хемикалии?

Како на пазар да препознаете дали доматите се органски или со хемикалии?
Кога на пазар купувате зеленчук и овошје, повеќето продавачи ќе ве убедуваат дека нивните производи се 100% органски, дека ги одгледуваат без додавање на хемикалии, пестициди и разни други штетни материи.
Претходно се сметаше дека еден од критериумите за избор на „органски“ зеленчук и овошје е обликот на овошјето. На пример, ако сите домати се со иста големина и боја, најверојатно се „прскани“.

Постои еден многу едноставен трик за да откриете дали се обидуваат да ве измамат.
Со раката лесно притиснете го доматот. Ако остане цврст и покрај притисокот, и ако сите во гајбата се такви – во тој случај со стопроцентна сигурност се користени хемикалии при одгледувањето. Вистинскиот „домашен“ домат малку ќе омекне кога ќе го притиснете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *