Гумата за џвакање е корисна за некои луѓе, видете за кого

Гумата за џвакање е корисна за некои луѓе, видете за кого

Секојдневното џвакање мастика без шеќер го намалува предвременото породување. Ова е според една голема студија спроведена меѓу бремени жени во Малави.

Инспириран е од претходните истражувања кои покажаа врска помеѓу лошото орално здравје и предвременото породување. Гума за џвакање содржи ксилитол – хемикалија која може да го подобри здравјето на усната шуплина.

Ксилитол се користи како замена за шеќер. Трудниците кои џвакале гуми за џвакање имале помалку пародонтални заболувања, состојба во која ткивото околу забите се инфицира и воспалува од оние кои не џвакале гуми за џвакање. „Наодите се многу охрабрувачки“, рече Ким Богес, специјалист по мајчина и фетална медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил.
Истражувачите „пристапуваат кон многу сложен проблем во област со ниски ресурси обидувајќи се да користат нискотехнолошка, лесно применлива интервенција“. Ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се види дали ова може да функционира во други услови, рече таа.

За новата студија, истражувачите вклучија околу 10.000 жени од осум здравствени центри во главниот град Лилонгве, Малави. Жените биле во рана бременост. Студијата е дел од повеќедеценискиот проект во регионот Лилонгве, каде секоја петта трудница раѓа предвреме – една од највисоките стапки на предвремено породување во светот.

Бебињата родени предвреме може да имаат компликации кои ги оштетуваат нивните бели дробови, развивање на нервниот систем, очите, белите дробови итн., со долгорочни здравствени ризици и имаат поголема веројатност да умрат во првата година од животот отколку бебињата родени на или после терминот.

Студиите кои ја поврзуваат пародонталната болест со предвременото раѓање датираат од пред неколку децении. Кај пародонталната болест доаѓа до промена на составот на бактериите во усната шуплина и се верува дека предизвикуваат воспаление и го оштетуваат ткивото на непцата.

Оттука, бактериите можат да влезат во крвотокот за да стигнат до други органи, дури и до плацентата, што доведува до предвремено раѓање. Гуми за џвакање кај трудниците и ефектите од фетусот сè уште се предмет на понатамошни истражувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *