Како правилно да се вари ЗЕЛЕН ЧАЈ? Еден чекор е многу важен, многу зависи од него

Како правилно да се вари ЗЕЛЕН ЧАЈ? Еден чекор е многу важен, многу зависи од него
Без разлика дали се работи за обични кесички чај или чај со суви листови, треба да ги знаете правилата за подготовка на чај за да го добиете најдобриот вкус.
Во случај на зелен чај, важно е температурата и времето на варење. За да одговорите на прашањето колку зелен чај треба да се приготвува, неопходно е да се процени количината на чај . Зелениот чај може да се приготвува неколку пати. Добро е да знаете колку пати можете да сварите зелен чај за да не го изгуби вкусот и кои се предностите и недостатоците на долгото варење .
Својства на зелениот чај

Зелениот чај не се ферментира и затоа ги задржува речиси сите состојки. Богат е со полифеноли и антиоксиданси. Покрај тоа, содржи витамини, елементи во трагови како и танини, алкалоиди, липиди, амино киселини и тен.

Зелениот чај се здоби со популарност главно поради својствата за слабеење, бидејќи катехините содржани во него имаат значително влијание врз намалувањето на телесните масти. За да ги искористите својствата за слабеење на зелениот чај, пијте го пред спиење.

Пиењето неколку шолји зелен чај секој ден може да ви помогне да се чувствувате подобро. Полифенолите содржани во чајот го штитат мозокот од сенилна деменција. Покрај тоа, зелениот чај го поддржува циркулаторниот систем, ја спречува остеопорозата и го подобрува изгледот на кожата.
Варење зелен чај

Не секој придава важност на правилното приготвување на зелен чај. Не е невообичаено едноставно да се преливаат врела вода врз кесичките чај. Сепак, зелениот чај има свои „барања“. Правилната подготовка на зелениот чај не само што ви овозможува да го добиете вистинскиот вкус и арома, туку и ги штити здравствените својства на зелениот чај.

Начинот на подготовка на чај зависи од видот на чајот. Црните чаеви се приготвуваат поинаку од зелениот, белиот или црвениот чај. Секој чај се прелива со топла вода. Црните и белите чаеви и билните мешавини најдобро се преливаат со врела вода. Зелените чаеви, од друга страна, имаат најдобар вкус кога се натопени во топла, но не и врела вода. Должината на варењето зависи главно од количината на чај.
Температура на подготовка на зелен чај

Во зависност од видот и големината на листовите, температурата на готвење на зелениот чај треба да биде помеѓу 60 и 90 степени C. Пред да го полиме чајот, температурата на водата може да ја измериме со кујнски термометар. Сепак, не секој има таков уред дома. Значи, едноставен начин за одредување на температурата на топла вода е времето што поминало откако водата била варена. Ако почекаме 3-4 минути, водата ќе падне на 90 степени, а по 12-14 минути ќе достигне 75 степени.

Водата со мала содржина на калциум е најдобра за чај. Важен е и моментот на вриење, односно таканареченото „бело вриење“, кога водата за момент ќе се замати и речиси ќе побели. Како да ја забележите „белата вода“? Па, во првата фаза на вриење, воздушните меури се одвојуваат од ѕидовите на садот и се појавуваат на површината на водата. Во втората фаза, толку многу воздушни меури се издигнуваат на површината што водата станува заматена. Потоа следува бурно вриење на вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *