Дали луѓето можат да јадат сурово месо?

Дали луѓето можат да јадат сурово месо?
Пред повеќе од 500.000 години, луѓето го јаделе месото сирово. Не беше особено хигиенски. Денес стандардите се подобри – а сепак не е особено добра идеја да се јаде сурово месо.

Постојано на социјалните мрежи се појавуваат луѓе кои јавно ставаат сурово месо на своето мени. Оваа сомнителна форма на исхрана често се оправдува со близината на луѓето од камено доба. „Трендот на исхрана“ затоа се нарекува и „Сурово палео“.

Да, и раните ловци-собирачи го јаделе својот плен сиров. Пред „пронајдокот“ на готвењето пред околу 500.000 години, раните камени алатки и силните заби им помагале да го варат месото. Меѓутоа, поради тоа не живееле многу поздраво. Веројатно морале да се справат со паразити и болести како антракс. На крајот на краиштата, слабите и болните животни биле лесен плен за исконските ловци – не баш со најдобриот квалитет на месото.

Додуша, хигиенските стандарди за нашето месо денес се повисоки отколку во палеолитот. Мислам дека не е препорачливо да се прави без готвење. Суровото месо во едно парче тешко се вари, предизвикува стомачни болки во големи количини и е тврдо како ѓон од чевли.

Покрај тоа, телото може подобро да ги користи состојките како што се протеините во пржена форма. Од моја гледна точка, опасноста од инфекции предизвикани од бактерии, вируси или паразити е уште позастрашувачка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *