Трикот на нашите БАБИ: Ослободете се од Мразот во замрзнувачот на некое време, само внимавајте да не го ОШТЕТИ

Трикот на нашите БАБИ: Ослободете се од Мразот во замрзнувачот на некое време, само внимавајте да не го ОШТЕТИ
Речиси е невозможно замрзнувачот да се чува 100 проценти без мраз.
Отворањето на вратата пропушта влага, а таа влага се замрзнува, акумулирајќи се на страните, таванот и подот на вашиот замрзнувач. Внатрешноста можете да ја третирате со специјални спрејови за да спречите замрзнување за да не се акумулира мразот.

Во зависност од тоа колку храна и мраз има во замрзнувачот, одмрзнувањето може да биде работа која одзема многу време. Во наједноставниот облик, се што треба да направите е да го испразните замрзнувачот (сета храна да ја преместите во фрижидер) и да го исклучите.
Исклучувањето, отворањето на вратата и чекањето може да бидат процеси кои одземаат многу време, особено ако не сте го одмрзнале замрзнувачот долго време. За среќа, постојат неколку тактики за побрзо завршување на работата.

Можете да поставите вентилатор пред замрзнувачот и да оставите топол воздух да циркулира околу мразот или да користите фен за коса, под услов да бидете исклучително внимателни фенот да не дојде во допир со вода, ниту со капка.

Обложете го дното на замрзнувачот со крпи и насочете го топлиот воздух по мразот што се насобрал на рабовите на замрзнувачот. Ова ќе ви овозможи да го отстраните мразот на големи парчиња наместо да го стопите.

Ако треба да отстраните само тенок слој мраз, хартиена крпа што е испрскана со алкохол за триење може да ви помогне да ги отстраните парчињата мраз што се насобрале на страните на замрзнувачот.

Можете да го искористите и трикот на нашите баби – зовријте вода во тенџере и ставете ја во замрзнувач и менувајте ја топлата вода на секои 15 минути додека не се стопи мразот.

Задолжително обложете го дното со дебели крпи, не само за да ја впие водата, туку и да го заштитите дното на замрзнувачот од жешкото тенџере.
Можеби ќе ве интересира…
Иако можеби е примамливо, одолејте се на потребата да користите остра алатка како нож или шрафцигер. Ударувањето и стругањето може да го оштетат или продупчат замрзнувачот. Ако мора да стругате, користете пластична или дрвена шпатула и бидете нежни.

Откако ќе се стопи мразот, избришете го со универзално средство за чистење или користете мешавина од алкохолен оцет и вода во еднакви пропорции (50-50). Избришете ги сите дупки со крпа од микрофибер и целосно исушете ја внатрешноста со хартиени крпи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *