Која пиперка е поздрава, црвената, жолтата или зелената?

Која пиперка е поздрава, црвената, жолтата или зелената?
Постојат многу варијанти на пиперки, тие доаѓаат во разни бои – црвена, жолта, зелена. Секој вид пиперка е пожелна храна, полна со витамини. Затоа треба да ги јадете без да размислувате премногу, бидејќи се исклучително здрави.

Освен по формата и бојата, пиперките се разликуваат и по нивната хранлива вредност. Тие се во суштина ист зеленчук, но се разликуваат во времето на зреење.

Имено, зелените пиперки се берат многу млади и затоа имаат малку горчлив вкус.
По нив следат жолтите пиперки, додека црвените треба да созреат околу уште еден месец и затоа содржат многу секундарни растителни масла и најмногу витамин Ц од сите пиперки.

Затоа, црвените пиперки се најздравите пиперки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *