И вкусни и здрави: Откријте како смоквите влијаат на нашето тело

И вкусни и здрави: Откријте како смоквите влијаат на нашето тело

Треба да го знаете ова

Смоквите се вистинско складиште на бакар, кој е неопходен за правилен тек на многу процеси во организмот – на пример, нормализација на метаболизмот, формирање на нови црвени крвни зрнца – еритроцити, производство на невротрансмитери и сврзно ткиво.

Покрај тоа, слаткото овошје е невообичаено богато со витамин Б6 – му помага на телото да ги разгради протеините на аминокиселини, да добие енергија од нив, игра важна улога во здравјето на нервниот систем (особено когнитивните функции) и може да го забави процесот на стареење. Антиоксидансите кои ова овошје ги содржи во изобилство ќе ви помогнат и да ја зачувате младоста, штитејќи ги клетките на телото од оштетување на слободните радикали, спречувајќи ја појавата на брчки и хиперпигментација

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *