ХРАНА КОЈА ГО ЗАЧУВУВА ОРГАНИЗМОТ! Медот го штити и зајакнува телото!

ХРАНА КОЈА ГО ЗАЧУВУВА ОРГАНИЗМОТ! Медот го штити и зајакнува телото!

Медот припаѓа на суперхраната. Можете да го јадете и да го измешате со чаеви. Доволно е да го започнете денот со една топка и чаша млака вода.Медот одлично делува на дигестивниот процес, ја поттикнува работата на цревата и ја нормализира столицата. Истражувањата покажаа дека медот има корисен ефект врз гастроинтестиналните заболувања кои се придружени со зголемување на желудочната киселина. За чир, на пример, докажано е дека помага во заздравувањето на слузницата на желудникот, кога медот треба да се зема еден и пол до два часа пред оброците или три часа по оброците.

Нутриционистите нагласуваат дека медот содржи важни амино киселини неопходни во секојдневната исхрана. Од есенцијалните има тирозин, треонин, хистидин, лизин, цистин, валин и метионин, а од несуштинските глутаминска киселина, серин, аланин, пролин, аргинин, глицин. Исто така, има минерали калциум, фосфор, хлор, флуор, никел и железо.

Благодарение на високата содржина на едноставни шеќери (овошје и грозје), витамини, минерали и сл., медот е скапоцена, природна, лесно сварлива храна, која откако ќе влезе во телото, поминува директно во крвотокот. Медот е многу погодна храна за децата и спортистите, старите и немоќните, како и за сите оние кои се занимаваат со физичка или интелектуална работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *