ОВИЕ ЛУЃЕ НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ЈАДАТ ЃУМБИР: ЛЕКАРИТЕ Тврдат ДЕКА Е ОПАСЕН ЗА НИВ И ГО ПРЕДИЗВИКУВА ОВА

ОВИЕ ЛУЃЕ НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ЈАДАТ ЃУМБИР: ЛЕКАРИТЕ Тврдат ДЕКА Е ОПАСЕН ЗА НИВ И ГО ПРЕДИЗВИКУВА ОВА

Ѓумбирот се користи веќе 2.500 илјади години во традиционалната кинеска медицина за зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето, лекување на настинки и кашлица, како и стомачни проблеми. Но, може да има и некои несакани ефекти во одредени случаи, а има и луѓе кои воопшто не треба да го користат.

Несакани ефекти
Тие можат да се појават ако некое лице консумира повеќе од 5 грама ѓумбир дневно. Тоа се металоиди, гасови, надуеност, гадење, дијареа.

Кој не треба да користи ѓумбир?
Според Националниот центар за комплементарно и интегративно здравје на САД (NCCIH), не треба да го користите:

– Луѓе кои имаат нарушување на крварењето, бидејќи ѓумбирот ја поттикнува циркулацијата и го зголемува крвниот притисок.

– Трудници бидејќи може да предизвика грчеви во матката.

– Луѓе кои треба да направат хируршка процедура бидејќи може да предизвика пообилно крварење .

– Оние кои пијат лекови за срце, антихистаминици, антитуморни и лекови за слабеење.

Важно: Пред да користите ѓумбир, задолжително консултирајте се со вашиот лекар, особено ако земате какви било лекови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *