ДЕНЕС ПОМОЛЕТЕ СЕ СО ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА ЗДРАВЈЕ НА ВАС И ВАШИТЕ НАЈБЛИСКИ! Го празнуваме Светиот маченикот Корнелиј

ДЕНЕС ПОМОЛЕТЕ СЕ СО ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА ЗДРАВЈЕ НА ВАС И ВАШИТЕ НАЈБЛИСКИ! Го празнуваме Светиот маченикот Корнелиј

Православната црква и нејзините верници денеска го слават денот на свештеномаченикот Корнелиј Сотник , познат и како Претпразник Вознесение, есенскиот Крстовден.

Корнелиј бил Римјанин и офицер во Кесарија Палестина, крстен од апостол Петар, според небесното откровение. Тој беше првиот од незнабошците што влезе во црквата Божја. Дотогаш некои мислеа дека црквата Христова е само за Евреите и за оние кои примаат еврејско обрежување.

Откако се крстил, Корнелиј оставил сè и тргнал по апостол Петар. Овој апостол подоцна го поставил за епископ и го испратил во незнабожечкиот град Скипсеосис, каде Корнелиј претрпел многу маки поради неговата вера во Христа.

Но, традицијата вели дека неговата вера била толку силна што дури ни војниците не можеле да ја скршат. Со својата вера во Исус Христос, тој успеал да го сруши храмот на Аполон и да го крсти кнезот на градот Димитриј, како и 300 други незнабожци.

Откако го прими од Бога денот на својата смрт, ги повика сите христијани, ги советуваше, Му се молеше на Бога за нив и мирно му се претстави на Господа.

Со текот на времето, неговиот гроб бил заборавен и запуштен, но светителот дошол кај епископот Силуан од Троа и му го соопштил својот гроб и му наредил таму да изгради црква.

Владиката тоа го направил со помош на богатиот граѓанин Евгениј, а на гробот на свети Корнелиј се случиле многу чуда.

Преданието вели дека денес треба да се моли во црква со овие зборови за здравје, а сведоштвата на верниците велат дека и тешко болните биле исцелени над неговите мошти.

– Свети свештеномаченик, дарувај им мир, бериќет и здравје на моите ближни.

Денешниот ден е означен со црна буква во православниот календар, се слави како работен ден, но посебен во редовите на црквата, бидејќи му претходи на еден од најголемите празници, Крстовден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *