ОВАА БАБА ДОЖИВЕАЛА 90 ГОДИНИ И Е ЗДРАВА: СЕКОЕ УТРО практикува по една НАВИКА, никој нема ПОДОБАР ПРИТИСОК

ОВАА БАБА ДОЖИВЕАЛА 90 ГОДИНИ И Е ЗДРАВА: СЕКОЕ УТРО практикува по една НАВИКА, никој нема ПОДОБАР ПРИТИСОК

Оваа баба достигна 90 години, а еве ја тајната на нејзината старост

Ова е тајната на нејзината долговечност :
Босанката на 90 години ја откри тајната на долговечноста и нејзиниот начин на живот. Баба Хјарија од селото Ораховица кај Зеница наполни 90 години, а и покрај тоа сè уште е витална и ги извршува сите домашни работи. Покрај тоа, таа одржува две бавчи кои ги засадила, како и двор полн со цвеќиња. Нејзината куќа е полна со прекривки кои ги изработила рачно, како и со други рачно изработени предмети. На Бака Хајрија ништо не и е тешко, додека многумина се прашуваат која е тајната на нејзината виталност и енергија.

“Кафе пијам само наутро, не во текот на денот. Никогаш не сум имал крвен притисок, ниту висок ниту низок. Рутината што ја практикувам изгледа му одговара на моето тело. Знаете што да правите наутро, кој сака да избегне горушица – Наутро кога треба да пиете кафе, мора да ја јадете кората од лебот, бидејќи лебот ја собира целата киселина од желудникот.

„Родив шест деца, а никогаш не отидов во болница да се породам. Сама родив деца, немаше бабици. Жените се пораѓаа во сено, лежеа на сеното по породувањето, додека не исчистија самите.Секој мирис и секој лек од тие билки оделе кај жената.Токму затоа жените во минатото биле поздрави“, вели баба Хајрија.

Баба истакнува дека свекорот и свекрвата порано се почитувале повеќе од денес и објаснува како денешните девојки се однесуваат кон своите идни сопрузи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *